Foto: Pegasus
Kultuur
24. juuli 2020, 13:22

LUGEMISSOOVITUS | Õudselt põnevat lugemist

Seekord soovitame suvelugemiseks krimkasid. Alex Northi „Sosinamees“ ja Donna Leoni „Heas usus“, Commissario Brunetti sari.

Me kõik oleme pärit oma lapsepõlvest. „Sosinamees“ (Pegasus, 2020) on kõhedusttekitav lugu lapsepõlve olulisusest täiskasvanuelu kujunemisel. Seekord mõjutavad sündmusi erinevate põlvkondade isade ja poegade suhted. Tegu pole sugugi selgelt hea-kurja võitlusega. Nagu päris elus, mõjutavad erinevad eluraskused nii hea kui kurja poole peal. Tavalisel inimesel on raske mõista, kuidas ikkagi saadakse sarimõrvariks. Seekordne lugu on eriti salapärane, ihukarvu tõstvalt karge. Võiks ju arvata, et tegemist on eriti haige fantaasiaga, aga tegelik elu on ju näidanud, et inimene võib olla väga hirmus kiskja. Raamat sobib lugemiseks neile, kellele on varasemalt meeldinud näiteks Jo Nesbo karged teosed („Lumememm“). Mõjub nagu sahmakas jääkülma vett.

Foto: Pegasus

„Heas usus“ (Pegasus, 2019) on tegemist küllaltki klassikalise ülesehitusega mõrvalooga. Sündmused kulgevad mõnusas rahulikus tempos, sobib justkui kohvikõrvane saiake. Peategelane, Commissario Brunetti lahendab seekord enda õppejõust abikaasa tudengi, noore tütarlapse mõrva. Tegevus toimub Veneetsias, sündmused ja uurimine käib itaallastele omases mugavas ja aeglases tempos. Lugeja saab koos Commissarioga mööda Veneetsiat ringi uidata ja ühtlasi justkui möödaminnes siseneda nii Veneetsia kui kogu Itaalia ajalukku. Krimiloo sündmused on saanud alguse mitu põlve tagasi, päevavalgele tuleb põnevaid hästi hoitud saladusi. Loo lahendus, nagu heale krimkale kohane, on aga ikka ootamatu. Raamat on kuulutatud 2019. aasta parimaks krimkaks.

Foto: Pegasus