Külmetus, tervishoid Haige laps olgu kodus.Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
2. september 2020, 09:18

IGA KORD UUS TÕEND? Astmaatikud ja allergikud peavad koolis köha-nohu päritolu tõendama hakkama

Murelikud lapsevanemad pöördusid haridus- ja teadusministeeriumi poole küsimusega, kuidas toimida lastega, kellel avaldub kevad- ja sügishooaegadel kas astmaatiline köha või allergiline nohu, mis võib püsida kuude kaupa. Sotsiaalmeedias esitatud küsimus jäi ebamääraste vastuste tõttu õhku rippuma.

Haridusministeeriumi Facebookikontol vastati lapsevanemate murele järgmiselt: „Igasuguste haigussümptomitega tuleb jääda koju. Samas tuleb hinnata olukorda, kas on mõistlik jääda distantsõppele või jätkata kontaktõpet ning leida lahendus koostöös perearsti ja kooliga. Arvestada tuleb ka sellega, et ühe jaoks tavapärane krooniline või allergiline näht ei pruugi teiste jaoks ohutuna tunduda.“

See vastus pahandas lapsevanemaid veelgi, kes toovad välja, et selliseid lapsi on Eestis rohkem kui haridusministeerium arvab ja uurivad, kas edaspidi peaks lapse koju jätmist nakatamisohu asemel hindama hoopis selle järgi, kui ohustatuna teised end tunnevad. „Kõik ei taju ka näiteks suhkruhaigust või allergilist dermatiiti ohutuna. Kellegi alusetu, ehkki inimlikult mõistetav hirm ei peaks küll olema aluseks teise lapse õiguste piiramisele,“ kirjutas üks lapsevanem vastuseks.

Pahaste vastuste peale kutsus haridusministeerium vanemaid koostöös lahendusi leidma. „Selge on see, et haigusnähtudega koolis olla ei tohi. Loodetavasti mõistate, et haigussümptomitega eneseisolatsiooni nõue ei ole haige inimese kiusamiseks, vaid teiste - meie kõigi - kaitseks selleks, et ei tuleks sulgeda koole, rakendada piiranguid või kuulutada taas välja eriolukord. Kuni ei ole selge ja arstlikult tõendatud haiguse päritolu või olemus, siis tuleb koju jääda,“ kirjutasid nad.

Haridusministeeriumi üldharidusosakonna juhataja Liina Põld selgitas ERRi uudisportaalile, et selline olukord, kus õpilasel on näiteks krooniline nohu, vajab koolis läbirääkimist ja kõigi nõustumist, kui mõnele õpilasele mööndusi tehakse. Ta leiab, et ei tohi lasta tekkida olukorral, kus allergikut tema nohu pärast klassis stigmatiseeritakse, mistõttu võiks lahenduseks olla eriarsti tõend.

"Kui see on kooli viidud, võib selle alusel õpilase kooli lubada, kui talle on koroonatest juba tehtud ja kui ta ei ole käinud reisil ega puutunud kokku viirusekandjaga, võiks eriarsti tõend selle probleemi lahendada," pakkus Põld välja.