Foto: Aldo Luud
Sisuturundus
14. oktoober 2020, 09:40

Beebidele unenõustamise teenust pakkuv Ketlin: vanemad arvavad, et lapse esimestel eluaastatel ei peagi magada saama – see pole tõsi!

„Enesearenguga tegeledes visualiseerisin, millist elu ma tegelikult tahaks – unistasin, kuidas olen lastega kodus ja töötan sealt. Selline idülliline pilt tegi mind rõõmsaks ning hakkasingi mõtlema, mis väärtust suudaksin inimestele anda,“ meenutab beebide uneabi teenust pakkuv Ketlin Reis (31).

Ketlin õppis ülikoolis keskkonnatemaatikat, kuid tegi ühel hetkel täieliku kannapöörde. „Minu soov oli maailma keskkonnaprobleemidest päästa, aga lapsed suunasid mind kuidagi teisele teele. Niisiis läksin vahepeal õpetajaks õppima,“ selgitab Ketlin. Ta jõudis pool aastat õpetaja olla, kui jäi kolmanda beebi ootele. Kuna nii tema kui kaasa eelistasid koduseks jääda, tuli naisel oma tööst loobuda. Sealt saigi alguse Ketlini ettevõte Beebiuni OÜ.

Esimese beebi unerütm kurnas ära

Nelja lapse ema Ketlin tunnistab, et tema esimene beebi ei maganud esiti kuigi hästi ning seetõttu hakkaski ta kõnealust temaatikat uurima. „Praegu ei elata ju enam põlvkonniti koos ning vanaemasid-vanaisasid pole abis. Kui saad beebi, ei ole sul erilisi eelteadmisi – näiteks kui minu esimene laps sündis, sain alles haiglas teada, et ta tahab öösel ka süüa,“ räägib Ketlin. „Võisin esimest beebit tunde ja tunde magama panna… Lõpuks uinus, aga siis hakkas jälle nutma. See oli nii kurnav ning mõtlesin, et midagi on paigast ära. See ei saa ju normaalne olla.“ Esimesi raamatuid lugedes sai ta nippe, kuidas beebit efektiivselt magama panna. Praeguseks on ta aga läbinud välismaise unenõustamise koolituse, et saada sertifitseeritud unenõustajaks.

„Jah, levinud on veendumus, et ära unistagi, et saaksid lapse kahel esimesel eluaastal hästi magada. Tegelikkuses on seda võimalik mõjutada – näiteks kõik minu lapsed on maganud öösel hästi, kuigi nad on loomult väga erinevad,“ nendib Ketlin.

Nüüdseks pakubki Ketlin klientidele nõustamist: kuidas beebi magama saada, mil moel vähendada öiseid ärkamisi ning kui palju und laps ikkagi vajab. „Süsteem on niisugune, et klient pöördub minu poole ja räägib lapse uneharjumustest. Näiteks, kuidas beebi magab, millal sööb ja millised ootused vanematel beebi unele on. Koos vaatame üle, kas vanema taolised soovid on beebi vanusest lähtuvalt õigustatud ja kuidas selleni jõuda,“ seletab Ketlin. Asjatundja loob terve perekonna tegemistest tervikliku pildi ning annab sellest johtuvalt nõu. „Olen ajakirjandusest lugenud artikleid nippide kohta, kuidas beebi efektiivselt magama panna. Und mõjutavad väga paljud tingimused ja tihtipeale ühest muudatusest ei piisa, et unekvaliteeti parandada,“ osutab Ketlin.

Nelja lapse ema suudab efektiivselt kodust töötada

Ketlin toonitab, et lapsevanem ei tohiks hakata end kellegi teisega võrdlema – iga beebi ja tema pere on erilised. Meetodite kasutamisel tuleb aga olla järjepidev. „Beebiune suunamiseks on erinevaid viise. Minult saab vanem küll nõuandeid, kuid nende rakendamisel on vaja olla järjepidev! Lõpptulemus sellest sõltubki,“ lausub Ketlin ja lisab: „Alati on suur rõõm, kui lapsevanem kirjutab kuu aega pärast soovituste rakendamist, et beebi magab lõpuks nagu taheti."

Taoline teenus on emade-isade poolt vägagi hästi vastu võetud. „Tööd mul vähe ei ole. Tegelikult ongi seda täpselt nii palju, kui olen ise valmis oma pere kõrvalt tegema,“ tõdeb Ketlin. Kuna lapsed on kodused, sätib naine tööasju nende järgi. „Kui lapsed magavad, siis võtan mina oma töö ette. Teinekord on aga hoopis nii, et teen koos beebiga väikese uinaku ja töötan öösel,“ sõnab ta.

Arvestades, et Ketlin on nelja lapse ema, võib isegi üllatuda, et ta suudab kodus nii efektiivselt töötada. Ketlin mõtiskleb aga, et see ilmselt ongi tema tugevuseks. „Kuna mul sündis juba neljas beebi, olen ma harjunud. Kõik toimib kui autopiloodil – tean täpselt, mida laps tahab ja mis selleks vaja teha. Kellel sünnib esimene laps, ärge isegi seadke mingeid ootusi muule peale beebiga olemise,“ muigab Ketlin. Loomulikult on suureks abiks terve perekond, kes moodustab tiheda tugivõrgustiku.

Töö, hobi ja kirg on nüüd koos

Ketlin alustas ettevõtlusega, ilma et tal oleks mingitki ettevõtluse tausta. „Minuni jõudis arusaam, et olen väärtuslik. Mõistsin, et on olemas miski, mida tean teistest paremini ja mis mulle meeldib,“ lausub ta.

Töötukassasse läks Ketlin juba kindla eesmärgiga: panna alus oma ettevõttele. „Ma ütlesin neile kohe, et ei otsi tööd ja tahan ettevõtjaks hakata. Teadsin, et saab taotleda ettevõtluse alustamise toetust ja plaanisin selle poole pürgida,“ paotab ta. Nii ongi Töötukassa sel teekonnal suureks abiks olnud. „Ilma Töötukassata oleksin ilmselt põlve otsas nokitsenud ja seda mitte eriti suurelt ette võtnud. Nende kaudu sain nii toetuse, koolitusi kui ka vajalikke töövahendeid,“ sõnab Ketlin.

Ta leiab, et tänapäeval on ülitähtis ennast täiendada ja arendada. „Isegi kui sa ei tea, mille poole pürgida – mine Töötukassasse. Karjäärinõustajad on väga suureks toeks. Kui otsustad, et tahad olla ettevõtja, siis on see võimalus olemas,“ arvab naine.

Ketlin ise on aga veendumusel, et leidis enda jaoks selle õige tegevusala. „Ma tahan kogu aeg juurde õppida – mitte ainult une teemal, vaid ka näiteks turunduse kohta. See on minu jaoks tohutu eneseareng ning mul on alati väga põnev. Innustan teisigi ettevõtlusega tegelema, sest see annab võimaluse palju areneda. Minu jaoks on ettevõtlus nii töö, hobi kui kirg,“ õhkab ta.