KollaažFoto: 10x Jaan Heinmaa, Andra Kalda, Siim Vahur, Ragne Värk
Toiduuudised
24. aprill 2023, 19:31

HEAD ISU KOOLIVAHEAJAKS | 10 kevadist, praktilist ja soodsat retsepti, millega lapsi kiiresti toita

Koolivaheaeg keset esimest kevadet on nagu süllekukkunud unistus, mis ei peaks sisaldama liiga palju vaaritamist. Sestap soovitame teile seekord retsepte, mida saab teha kogu perega õues. Või - kui grillinurgakest pole - siis saab hõlpsasti valmis teha, soojalt sisse pakkida ja minna meelepärasele metsarajakesele piknikku pidama. 

Esmalt tasub meeles pidada paar kiire ja vaevata toidutegemise mantrat. Me oleme neid küll ka varem edastada, aga ega siis kordamine asjata tarkuse ema ole.

Need nipid on lasterikastes peredes aastaringselt kasutuses ning ka lastetud pered, kus kogu aeg tuli takus, aga süüa rahaks hästi, on need enda pealt läbi proovinud ja tõhusust kinitanud.

  • Kui teed, tee korraga rohkem. Tõsiselt. Pajaroad, hautised, kotletid - tee neid kohe kolmekordses koguses, siis on pärast hea võtta.  

  • Mängi julgelt ülejääkidega. Ühe päeva kanapraad on teise päeva salat ja kolmanda supp. Tee perele eos selgeks, et ülejääkide toiduks tegemine pole närutamine, fantaasiavaesus ega laiskus, vaid kokkuhoidliku kokkamise nurgakivi. 

  • Lase endal avastada, et paljusid poeasju nagu näiteks pestot, leiba, smuutisid, hummust ja erinevaid grill-lihasid on kodus maitsvam, odavam ja tervislikum ise teha. 

Kauamängivad kevadised toidud

Klikka retseptil: Suvine kapsahautis 

Kapsahautis

Kerge ja suvine, samas väga toitev ja meelepärane roog kõikidele pereliikmetele. Sa saad selle retsepti teha kevadiseks näiteks värskete naadivõrsete või karulauguga. 

Klikka retseptil: Karulaugu-kartulipuder 

Karulaugu-kartulipuder  Foto: Siim Vahur

Karulauk on kui metsik küüslauk, mis kevaditi pead tõstab, aia küüslaugulõhnaliseks looritab ja isututele söögihimu tagasi toob. Karulauk oli vanasti tervendaja ning arstim. Miks mitte ka nüüd?

Ülejäänud kartulipudrust saab hiljem teha karulikroketeid ja lisada seda kotletitainale. 

Potilasanje Foto: Jaan Heinmaa
Läätsesupp kevadise rohelise ja munaga 
Lihapalliborš 

Laseme lapsed kööki (ja kasutame koolide toidupakkide sisusid)

Klikka retseptil: Kõige lihtsamad juustusaiakesed 

Kõige lihtsamad juustusaiakesed 

Lihtsad ja superkiirelt valmivad juustusaiakesed on kõige maitsvamad soojalt. Kuna saiatainas on koostisained, mis on enamasti kodus olemas, siis muudkui küpseta värskeid! Paprikapulbrile lisaks võid tainast maitsestada näiteks karripulbri, ürdisegu või muu meelepärasega. Ja kui on isu, võid tainasse lisada ka natuke singitükke.

Klikka retseptil: Banaani-šokolaadisigarid 

Banaani-šokolaadisigarid 

Isu millegi hea järele kipub tekkima ootamatult ja nõudma kiiret lahendust. Need pontsakad sigarid on just midagi sellist, millega saab magusaisu õige lihtsalt ja kärmelt leevendada. Tõsta ahjusoojale banaani-šokolaaditäidisega rullile vanillijäätist või vahukoort ja naudi aeglaselt, lastes valgel kastmeks sulada. Jahtunud sigarile nirista vahtrasiirupit või šokolaadikastet – ka nii on hea!  

Kaerahelbepannkoogid jogurti ja meega