Foto: PantherMedia/Scanpix
Beebi
2. mai 2021, 11:29

Ole hoolas: intensiivne kevadpäike ohustab enim pere pisemaid

Kauaoodatud päikselisemad kevadpäevad kutsuvad õue nii suuri kui väikeseid. Kuigi päike aitab talvest kurnatud organismil taastada D-vitamiini varusid, kaasnevad päikesekiirgusega ka ohud eriti väikelastele.

Benu apteegi konsultandi Kreete Põlme sõnul on lapsed UV-kiirguse suhtes väga vastuvõtlikud kuna laste nahk on täiskavanuga võrreldes tunduvalt õhem.

“Laste naha sarvkiht, mis kaitseb väliste keskkonnatingimuste eest, on tunduvalt õhem ning see ongi peamine põhjus, miks on lapsed päikesepõletuse suhtes rohkem ohustatud,” põhjendab Põlme, kelle sõnul tuleks last päikesekiirguse eest kaitsta alates sünnist.

“Alla kolme aastast last ei tohiks viia otsese päikesekiirguse kätte. Laste õrna nahka tuleks kaitsta olenemata aastaajast, sest UVA-kiirgus on aastaringselt tugev. Samuti tuleb arvestada, et UV-kiired tungivad läbi akna- või autoklaasi ning pilvede,” lisab ta.

Selleks, et lapsi intensiivse päikesekiirguse eest kaitsta, on Põlme sõnul oluline vältida või vähendada päikese käes viibimist keskpäeval, kella 11 ja 15 vahel.

“Lapse õrna nahka peaks kaitsma õhku läbilaskva riietuse, laia äärega peakatte ning kvaliteetsete päikeseprillidega. Riiete alt välja jäävad naha piirkonnad tuleks katta piisava koguse päikesekaitsekreemiga,” õpetab konsultant ning lisab, et alla aastase lapsega ei soovitata päikese käes viibida korraga üle 1-2 tunni. Veelgi hoolsam tuleb Põlme sõnul olla vastsündinutega, sest alla nelja kuu vanustel lastel ei toimi veel higinäärmed nii hästi, et keha jahutada ning ülekuumenemine tekib kergemini.

Väikelapsele vali vanusele vastav ja suurima kaitsega päikesekreem

Päikesekaitsetooteid on väga palju ning sobivaima valimine polegi niisama lihtne. Põlme soovitab päikesekaitse toodet ostes lähtuda esmalt lapse vanusest. “Paljud kreemid on mõeldud kasutamiseks alates kolmandast eluaastast, kuid on ka selliseid tooteid, mida võib kasutada juba alates sünnist või kolmandast elukuust,” räägib konsultant, kelle sõnul beebide ja laste päikesekaitsetooted erinevad oma koostiselt täiskasvanutele mõeldud toodetest. “Laste toodetes kasutatakse rohkem füüsikalisi päikesekaitse blokaatoreid ning vähem keemilisi blokaatoreid ja lõhnaaineid. Seetõttu jätavad lastele mõeldud tooted tihti nahale heleda kihi. Füüsikalised blokaatorid, näiteks tsinkoksiid ja titaaniumdioksiid tekitavad õrnal nahal vähem ärritusi ning ei imendu nahka,” selgitab ta.

Spetsiaalsed lastele mõeldud tooted on Põlme sõnul enamasti kõrgeima ehk 50-se päikesekaitsefaktoriga. “Lisaks kreemidele on päikesekaitse tooteid ka geelide ja emulsioonidena. Geelid ja emulsioonid sobivad lastele, kellel on normaalne nahk ja ei esine kuivust. Kreemid seevastu sobivad tundliku ja kuiva nahaga lastele.” Sobiva toote leidmiseks soovitab konsultant katsetada erinevaid tekstuure.

Päikesekaitsekreemiga ära koonerda

Selleks, et päikesekaitsekreem pakuks nahale maksimaalset kaitset, tuleb Põlme sõnul seda küllaldases koguses, õigeaegselt ja piisavalt sageli nahale kanda. “Päikesekaitsekreemi peaks nahale kandma 20-30 minutit enne päikese kätte minemist, et kreem jõuaks toimima hakata. Ka on oluline kanda kreemi nahale piisavas koguses (2 milligrammi ruutsentimeetri kohta) ja kõigile kehapiirkondadele, mis riietega kaetud pole,” selgitab ta ning lisab, et tähelepanuta ei tohiks jätta lapse nägu, kõrvalestasid, riietega piirnevaid alasid, selga ja jalalabasid ning tallaaluseid. 

Lisaks on Põlme sõnul tähtis päikesekaitset uuendada ja seda kindlasti iga 2-3 tunni järel ning pärast ujumist, higistamist või rätikuga kuivatamist. “See reegel kehtib ka veekindlate päikesekaitse toodete puhul. Kui kreemi kanda nahale vähem või liiga harva, ei ole kaitse piisav,” põhjendab ta.

5 soovitust liigse päikesekiirguse eest hoidumiseks

  1. Päikselisel päeval tuleks ülekuumenemise ennetamiseks pakkuda lapsele piisavalt juua ning aeg ajalt olla varjulises kohas.

  2. Tuleks vältida või vähendada päikese käes viibimist keskpäeval, kella 11 ja 15 vahel.

  3. Lapse õrna nahka peaks kaitsma õhku läbilaskva riietuse, laia äärega peakatte ning kvaliteetsete päikeseprillidega.

  4. Päiksekaitsekreemide hulgast peaks lapsele valima kõrgeima kaitsega ja vanusele vastava toote.

  5. Päikesekaitsekreemi tuleks nahale kanda küllaldases koguses, õigeaegselt ja piisavalt sageli.