Illimar Pilt tütrega müramasFoto: Kadri Valsberg
Väikelaps
9. mai 2021, 17:16

Müramistreener soovitab: kolm põnevat tubast tegevust, mida saab teha kogu perega! (1)

Kui ilma tõttu või mõnel muul põhjusel õue minna ei saa, on paslik leida tubaseid tegevusi, mida üheskoos teha. Ikka selleks, et igavust ei peaks tundma ei pere suurimad ega väiksemad. Müramistreener ja laste metsasünnipäevade korraldaja Illimar Pilt annab selleks hüva nõu.

Meisterdage popkornist kaelakee

Lastele meeldib meisterdada ja kui pole parajasti käepärast spetsiaalseid meisterdustarbeid, saab põnevadi asju valmis nokitseda ka kodusolevatest vahenditest.

Lapsena sai ikka filmidest vaadatud, kuidas Ameerika põnnid popkornidest kaelakeesid meisterdasid. Illimar mäletab oma lapsepõlvest, kuidas talgi tuli kange tuhin neid teha. “Maal metsade vahel, kus mina elasin, oli popkornile lähimaks alternatiiviks poolkuivanud porgand. Sellest poleks ilmselgelt mingit korraliku kaelakeed saanud ja pealegi oleks talvine lumememm ilma ninata üsna niru välja näinud,” tõdeb ta.

Nüüd, kolmkümmend aastat hiljem, saab Illimar oma unistuse koos enda lastega teoks teha. Jälle üks asi, mis tegemist vajavate asjade nimekirjast maha tõmmata.

Tema tütar Merrum oli sellest kee tegemisest täiesti pöördes. Järgmine päev nurus, et saaks lasteaeda kaasa võtta ja tahtis sellega isegi magama minna. Jama oli vaid selles, et kaunil ehtel on iseloomulik popkornile omane kergelt õline aroom. Pärast virgutavat und oleks pidanud lapse otse pessu saatma.

Teine tütar Elanora oli selle kaelakee praktilisest poolest vaimustunud ning üsna kiirelt kaks minutit pärast kee valmimist pistis ta selle ilma suurema pidulikkuseta lihtsalt nahka. Niit saadi õnneks õigel ajal kätte.

Papsidele, kes tahavad seda vinget ehet koos lastega meisterda, soovitab Illimar varuda aega ja kannatust. Meesterahva sõrmed on üldiselt harjunud natuke robustsema tööga ja niiti ikka andis silmast sisse ajada. Lisaks tuleb jälgida, et laps endale nõela läbi sõrme ei aja. 

Onni saab ehitada ka tuppa

Illimar meisterdas lastega kahekorruselise monsteronni. Selle sees oli sahver, köök, diskosaal, kaks salakäiku ja varanduselaegas.

Kogu toast lasti käiku kõik toolid, taburetid, lauad ja isegi tekid, padjad. “Pärast mängu jäi sujuvalt asjade tagasi paigutamine millegipärast issi õlule,” muigab ta.

Kodune teatritükk nimega “Möll”

Kodus saab lastega aega veeta ka kultuurselt. Miks mitte see ette võtta eriti suurelt ning valmistada külalistele ka piletid ja raha?

Lavale saab meisterdada eesriide, valgustuse ja erinevad heliefektid, et asi oleks nagu päris.

Etendus “Möll” rääkis sellest, kuidas Vikerkaare Karu oli liiga palju nutitelefonis ja kadus lõpuks sinna sisse ära. Ta nägi teiselpool ekraani oma sõpru ja ema teda taga otsimas, kuid ei saanud enam nende juurde minna.

Ta oli meeletult kurb ja üksik, mis sest et nutitelefonis oli hulga mänge ja videoid. Need ei suutnud ikka tema ema ja sõpru asendada. Õnneks märkas tema kurbust ainuke inimlike tunnetega varustatud Piksel. Täpsemalt öeldes oli tal nimeks Lilla Piksel. Tema päästis karu, kes lubas edaspidi nutidieeti pidama hakata.

Lastele mõjus kogu see möll väga inspireerivalt ja nad mängisid veel tükk aega teatrit. Lisaks lubasid vanemad publiku liikmed enda nutiseadmetes veedetud aega kindlasti vähendada, et ei juhtuks sama, mis karuga.

Illimar soovitab kindlasti kõigil peredel teatrit ise kodus teha -see äratab lastes tõelise loovuse.