Foto: Pexels
Uudised
10. juuni 2021, 11:08

Muuda lapse vaheaeg põnevaks! Kuus soovitust algavaks laagrisuveks

Haridus- ja Teadusministeerium (HTM) ning Haridus- ja Noorteamet (Harno) on kokku pannud soovituste nimekirja, millega iga lapsevanem peaks arvestama enne hoolealuse laagrisse saatmist, et laagrikogemus oleks maksimaalselt tore ja hariv.

Selgita välja lapse huvid ja soovid

Laagritega on kaetud kogu Eesti, mis tähendab, et võimalus laagris osaleda on praktiliselt igal pool ja kõigis maakondades. Uuri lapse käest, mis teda huvitab ja kuhu ta tahaks minna – ehk pakub talle huvi mõni konkreetne valdkond, näiteks kunst, sport või raamatud, või soovib ta külastada mõnda konkreetset ilusat Eestimaa paika. Laagritel on enamasti kindlad suunitlused, mille järgi on otsustada üsna lihtne.

Kõik 2021. aasta laagrivahetused, mida toetatakse projektist „Noorte tervistav ja arendav puhkus“, leiad SIIT. Juurde on lisatud ka suunitlus või teema, millele tuginedes laagrivalikut teha.

Uuri laagri tausta

Soovitame uurida laagri tausta. Eestis tegutseb nii HTM-i kui ka kohaliku omavalitsuse loal laagriteenust pakkuvaid laagreid. Lisaks on palju teisi pakkujaid, kes müüvad oma tegevusi laagri nime all, kuid kellel ei ole tegevusloa kohustust (näiteks vähem kui kuus ööpäeva või ööbimiseta toimuvad tegevused). Kindlam on laps panna laagrisse, millel on olemas tegevusluba, sest seal on riigi või kohaliku omavalitsuse poolt erinevaid ohutusnõudeid kontrollitud ja veendutud laagrikorraldajate pädevustes ja oskustes. Lühi- ja linnalaagrite puhul tuleks suhelda laagrikorraldajaga otse, et veenduda laagrikorraldaja pädevuses ning uurida tausta. Tegevusluba saab kontrollida Eesti Hariduse Infosüsteemist.

Edasta oluline info laagrisse registreerimisel

Last laagrisse registreerides edasta palun oluline info lapse kohta – alates allergiatest ja toitumuslikest eripäradest lõpetades käitumuslike erisustega, aga ka näiteks ravimite kasutamise vajadus. Laagrikasvataja jaoks on oluline teada ka seda, kui laps on viimasel ajal üle elanud mõne vaimselt traumeeriva sündmuse (pereliikme surm, vanemate lahutus vms). Nii on laagri personalil lihtsam juba enne laagri toimumist ette valmistuda, vajadusel kohandada tegevusi sobilikumaks ja võimalikke probleeme ennetada. Reeglina ei ole ükski probleem nii suur, et sellest koostöös laagri personaliga üle ei saa. 

Selgita lapsele, kuhu ta täpselt läheb ja mis teda ees ootab

Tutvusta lapsele laagri tingimusi ja kodukorda, et teda juba varakult ette valmistada. Nii tõmbad maha võimalikud hirmud kodust eemal viibimise osas ning tema kohanemine laagris läheb ladusamalt – eriti, kui laps on laagris esimest korda. Oluline on teada millised tingimused laagris on (nt suured toad, jagatud pesemisvõimalused) ja tähtis on üksteisega arvestamine. Igasugused ootamatused võivad hirmu ning koduigatsust tekitada. Viimase puhul on mõistlik selgitada, et koduigatsus on normaalne ning reeglina möödub peale kolmandat laagripäeva. Väike koduigatsus näitab tegelikult seda, et lapsel on kodus hea olla!

Lase lapsel rahulikult laagris olla

Lase lapsel laagris rahulikult tegutseda ning ära ülemäära palju talle helista. Laagris on kindel päevakava ning helistamise ajad on reeglina laagris kokkulepitud, et laps saaks maksimaalselt tegevustes osaleda. Nii väldid olukorda, kus lapsel tekib koduigatsus, sest ta arvab, et sa oled kurb, et tal laagris tore on, ning soovid, et ta koju tuleks. Vahel on ka juhtumeid, kus vanemad helistavad laagrisse ja uurivad, mis lapsega juhtunud on, et ta neile ei helista – reeglina on vastus, et lapsel on laagris tore olla ning tal ei ole selleks lihtsalt aega ja tahab sõpradega koos olla. Ja usu – kui tal on mingi päris mure, küll ta siis helistab!

Pööra tähelepanu Covid-19 reeglitele

Saada laagrisse kindlasti ainult terve laps. Vaata üle laagri enda soovitused, mida veel teha või laagrisse kaasa pakkida – näiteks isiklik joogipudel, mida teistega ei jaga. Selgita, et üksteise tubades käimine ei ole hea, vältida võiks omavahelist kallistamist ja viibida võimalikult palju õues. Kindlasti tuleb selgitada, et viiruse teemadel naljategemine ei ole lubatud, sest see võib põhjustada palju arusaamatusi. Ilma tungiva põhjuseta ära palun last laagrisse külastama mine – tahtmatult võib nii koroonaviirus laagrisse sattuda. Esimesel päeval laagrisse sisseseadmisel ja viimasel päeval asjade kokku pakkimisel aitab vajadusel kasvataja. Juhul, kui su lapsel on tekkinud laagris haigussümptomid, helistatakse laagrist, et ta kiiresti koju toimetada. Palun tee seda tõesti kiiresti ning kontakteeru perearstiga, et võimalik haigestunu testimisele suunata. Kui test osutub positiivseks, informeeri kohe laagrit, et nad teaksid vajalikud meetmed tarvitusele võtta. Samuti ei tohi saata last laagrisse, kui tal on mistahes haigusnähud.