Foto: Unsplash
Rasedus
6. september 2021, 10:42

Põnev teada! Kuidas areneb sinu kõhubeebi päris alguses?

Raseduse esimestel nädalatel teeb loode läbi tohutu arengu. Selleks ajaks, kui Sina oled jõudnud 7.–8. rasedusnädalal esimesele ämmaemanda vastuvõtule, on loode umbes 9–11 mm pikk ning väga paljud organid on tal juba moodustunud.

„Oluline on toituda tervislikult juba rasedust planeerides. Üle tuleks vaadata oma toidumenüü, et see oleks piisavalt mitmekesine. Soovitav on piirata kohvi tarbimist maksimaalselt ühele kuni kahele tassile päevas. Alustada tuleks ka foolhappe võtmist, 400–800 mcg päevas, mis toetab beebi närvisüsteemi arengut,“ ütleb ITK Naisekliiniku emadusnõuandla ämmaemandusjuht Silja Staalfeldt-Rahumägi. Tervislik toitumine ja vitamiinid ongi peamine, mida enne esimest korda ämmaemanda visiidile tulekut peaks tegema.

Rasedustest näitab rasedust kõige varem 4. nädalal, esimeseks ämmaemanda vastuvõtuks on parim aeg 7.-8. nädalal. Kõige hiljem 9. nädalal tuleks tulla ämmaemanda vastuvõtule ja võtta end rasedusega arvele.

Milline on loote areng 1.–4. nädalal?

Munasarjades küpsenud munarakk vabaneb ovulatsiooni käigus munajuhasse ja viljastumise tagajärjel tekib sügoot – tulevase lapse esimene rakk, milles on ema ja isa geneetiline info. Viljastatud munarakk kinnitub emaka kohevasse limaskesta ja sellega lõpeb viljastumine. Edasi jaguneb viljastatud munarakk rakkude kogumiks – embrüoks. Embrüo välimised rakud kinnituvad sügavamale emaka limaskesta, et seal ühineda ema veresoontega. Sisemised rakud jagunevad kolmeks rakukihiks, millest hiljem arenevad loote kehaosad. Sisemisest lootelehest arenevad kopsud, maks, seedeelundid ja kõhunääre. Keskmisest lootelehest arenevad luustik, lihased, neerud, veresooned ja süda. Välimisest lootelehest arenevad nahk, juuksed, silmad, hambaemail ja närvisüsteem.

 Milline on loote areng 5.–9. nädal?

Arenevad selgroog, seljaaju ja veresooned. Tekivad maksa ja kõhunäärme algmed. Organid arenevad edasi. Aju ja seljaaju ühendav neuraaltoru sulgub. Tulevase näo külgedel on silmade algmed. Tekivad seedetrakti algmed koos kõhu- ja rinnaõõne ning lülisambaga. Olemas on käte ja jalgade algmed. Hakkab arenema platsenta. Süda lööb, vereringe on iseseisev. Arenemas on söögi- ja hingetoru. Laps hakkab liigutama. Kätele ja jalgadele moodustuvad sõrmed ja varbad. Kaela külgedele tekivad kõrvalestad, näol on eristatavad kujunema hakkav suu, ninakuju. Silmad asuvad veel üksteisest kaugel, aga silmalaud on eristatavad. Seni moodustasid lapse luustiku kõhrluud, nüüd hakkavad neid asendama luurakud. Kui oodatav laps on poiss, kujunevad sel ajal munandid. Lapse pikkus on 8. nädalal umbes 9–11 mm.

Kasulik teada

Raseduse suurust arvutatakse alati viimase menstruatsiooni esimesest päevast alates. Laadi alla eestikeelne äpp Rasedus ja märgi oma raseduse algus kalendrisse. Äpist leiad ka muud kasulikku infot raseduse planeerimise, seadusandluse jne kohta – kuni beebitarvete nimekirjani välja.