Haiged lapsed

Foto: Unsplash
Väikelaps
7. oktoober 2021, 13:59

Appi, laps on jälle nohune! Miks see nii on?

Väikeste laste vanematele võib tunduda, et köha, nohu ja haigete laste lohutamine on lõputu nõiaring, kust välja astuda pole võimalik. Ent kui see kedagi lohutab, siis see on täiesti normaalne.

Doktor Christine Cumminsi sõnul jäävad väikelapsed kuus kuni kaheksa korda aastas nohusse. Millal see juhtub, sõltub sellest, kui palju nad on mikroobidega kokku puutunud – see tähendab, kas nad käivad lasteaias ning nende vanemad õed/vennad koolis.

Cumminsi sõnul on väikestel lastel ebaküps immuunsüsteem ja neil pole veel välja kujunenud immuunsust paljude tavaliste mikroobide vastu. See on ka põhjus, miks nad nii tihti nohuseks jäävad.

Lisaks on imikud, beebid ja väikelapsed oma keskkonnaga füüsiliselt väga seotud. Nad puudutavad kõike mida võimalik, nende käed satuvad paratamatult suhu ning puudutavad nina ja silmi. Vanemad peavad lihtsalt võimalikult varakult alustama kätepesuharjumuse tekitamist.

Kui lapsed on juba piisavalt vanad, tasub neile pidevalt meelde tuletada, et käed ei käi näos. Ka lapse õige toitumine aitab kaasa külmetushaiguste vältimisele – näiteks värsked köögi- ja puuviljad, tailiha, kala.

Uuringud on näidanud, et see, mida laps sööb, võib otseselt mõjutada nahka ja mikrobioomi. Suhkur ja töödeldud toit avaldavad negatiivset mõju mikrobioomile. Ent usinast kätepesust ja tervislikust toitumisest hoolimata on täiesti normaalne, et väikelapsed on aastas mitu korda nohused.

„Külmetushaigused„ on lihtsalt osa täiskasvanuks saamisest ja immuunsüsteemi kasvamisest. Meie keha on loodud sellega toime tulema,“ sõnab Cummins.

Korralik kätepesu

Koju tulles ja enne sööki tuleks alati käsi pesta. Põhjalik kätepesu hõlmab käte märjaks tegemist, siis korralikult seebitamist, nii et seep vahutaks, 20 sekundit hõõrumist (kõik sõrmed ja näpuvahed) ja korralikku loputamist.