Foto: Unsplash
Uudised
16. september 2021, 11:32

Pole laupäevaks plaane? 8 üritust, mida värskes õhus koos perega ette võtta

Saabuv laupäev pakub vabaõhutegevusi nii väikeste kui ka suuremate lastega peredele üle kogu Eesti. Metsarahva päeva raames toimub üle 40 väliürituse kõigis Eesti maakondades.

 1. Kodune lamba- ja kitsekasvatus Lääne-Virumaal

Haljala vallas Lääne-Virumaal tegutsev Mäehansu talu avab Metsarahva päeval oma hoovi nii väikestele kui ka suurtele metsahuvilistele. Peredele on avatud kilomeetripikkune matkarada, mis tutvustab metsakasvatust talupidamise kõrval.

Lisaks metsa hooldamisele tegutseb Mäehansu talu ka turismi, käsitöö ning kitse ja lambakarja kasvatamisega, mis tähendab, et väikestel huvilistel on ka taluõuel palju uudistada. 

2. Nõiamajad ja laste õpitoad Tartumaal

Eesti Maaülikooli ja Eesti Metsaüliõpilaste Selts korraldavad Järvselja külas Tartumaal mitmeid õpitube metsanduse ning taimekasvatuse teemadel. Spetsiaalselt lastele keskenduvad õpitoad nagu „Olen väike aga tubli metsamees!“ ja „Mets on põnev ja (elu)rikas!“ selgitavad lastele metsanduse põhitõdesid ning pakuvad mudilastele võimalust väikese metsapidaja rolli sukelduda. Vanemad jagatakse õpitubades nippe metsataimede kasvatamiseks ning Järvselja õppe- ja katsemetskonnas võetakse päeva jooksul ette ka mõnetunnine matk värskes õhus. 

Pala külas pakuvad peredele puidutöö elamusi ka üle maailma tuntud Puukujurid, kes õpetavad huvilistele puukujude kiirsaagimist. Muinajutulembelistel uudistajatel on võimalik hüpata sisse ka päris nõiamajadesse ning saada teada, kuidas neid 21. sajandil luuakse. 

3.  Ajaloolise puitarhitektuuri ekskursioon Narva-Jõesuus

„Suurim, kaunim ja odavaim suvitus-ja meresupeluskoht, 700 suvilat mööbli ja majatarvetega!“ Nii reklaamiti Narva-Jõesuud 1930. aasta suvehooaja alguses. Nüüdseks on Narva-Jõesuud räsinud Teise Maailmasõja ja 90ndate segaste aegade tulekahjud ning suur osa puitsuvilaid on hävinud. Õnneks leidub aga jätkuvalt kaunist ning võluvat puitarhitektuuri, mida uudistada.

Jalutuskäigul uudistatakse näiteks 19. sajandi Narva tellisetöösturi F. Pantelejevi ja viinavabrikandi S. Lavretsovi suvilaid, aga ka tagasihoidlikumat suvekodu, kus suvitas rahvakirjanik A. H. Tammsaare perekond. Ringkäigul vaadatakse lehtlaid, maju ja fotosid möödunud aegadest ning arutatakse puitehitiste ning nendega seotud inimeste saatuse üle.

Ekskursioone pakutakse nii vene kui ka eesti keeles. 

4.  28. Tõrvaaugu metsa- ja matkapäev Türi vallas

Pika traditsiooniga Tõrvaaugu metsapäeva peetakse metsatöötajate päeva tähistamiseks ning Rassi küla traditsioonide hoidmiseks.

Metsapäeval näeme, kuidas aeti vanasti tõrva, saab osaleda mitmesugustel metsanduslikel võistlustel ja metsamatkal.  

Metsapäeval on avatud suur seenenäitus Eesti metsade tuntumate, aga ka eriskummaliste seeneliikidega. Seenekorjamise nippe jagab rahvale seenetundja Külli Kalamees-Pani. Näituse kõrval on avatud ka metsatööriistade muuseum, kuhu on kokku kogutud kõik eelmise sajandi suurmeistrid, alustades kahemehesaest, lõpetades nostalgilise družba saega.

Lisaks matkatele, õpitubadele ja näitustele korraldatakse ka mitmeid raievõistlusi nii moodsama kui ka sajanditaguse tehnikaga. Oma teadmised metsateemadel saab proovile panna koguperele mõeldud viktoriinis. 

5. Iidne pakutrüki töötuba Järvamaal

Mustla-Nõmme külas Nõgese Käsitöötalus valmistatakse kohalikust puidust tarbe- ja dekoratiivesemeid (toamööblist talismanideni). Lisaks puidust meisterdamisele kaunistatakse talus valmistatud pakutrükkidega ka eritellimusel valminud linasest rätsepatööd, nahktagisid või kodutekstiili. Talu teiseks tegevuseks on eritellimusel rätsepatööd, peamiselt linased rõivad meestele ja naistele ning maalingud rõivastele ja nahktagidele.

Metsarahva päeval on talus avatud töötoad, kus kõik huvilised saavad pakutrüki meetodil dekoreerimisega kätt proovida ning kuulata selle stiili huvitava ajaloo kohta. Samuti on avatud butiik, mis kohalikku kaupa ostmiseks pakub.

6.  Metsaringkäik kultuuripärandite keskel Märjamaal

Eesti metsa mitmekesisuse ja eluringiga saab tutvuda Purga Külas Raplamaal. Peredele mõeldud matk tutvustab seiklejatele nii majandusmetsade põhimõtteid, aga viib külastajad läbi ka puutumata Natura kaitsealustest metsadest ja vääriselupaikadest. Mõnetunnise jalutuskäik viib mööda ka endistest metsavenna punkritest, talupidamistest ning kohalike mõisade parkmetsadest. Mööda ilusaid puisniite lõpetatakse üheskoos retk Šoti mägiveistega Orava talus.

7.  Metsamehe elamus Jõgevamaal

Luua Metsanduskool avab Luua külas Jõgevamaal oma moodsa metsatehnika töötoa. Töötoas on võimalik käed külge panna mootor- ja võsasaagidele, proovida ise mootorsael ketti vahetada, katsuda ja võrrelda metsatööks vajalikku turvavarustust.

Ka kõige nooremad uudistajad saavad lähedalt vaadata ja katsuda, mis peitub metsamasinate sees, ning virtuaalreaalsuses kogeda, mida kujutab endast metsamehe töö harvesteri või forwarderi roolis.

8.  Pooleteist tunniga ümber maailma

Laupäeval saab Luua Metsanduskoolis tutvuda Eesti liigirikkaima puittaimede kollektsiooniga. Luua puukool-arboreetum ootab tuurile kõiki, kel maailma metsade vastu suurem huvi. Üheskoos giidiga kogetakse eksootilises arboreetumis, millised näevad välja üldse teisel pool maakera kasvavad puud ning kuidas nendest uued sordid tekivad.

 

Üritustega täpsemalt ning Metsarahva päeva koguprogrammiga on võimalik tutvuda päeva kodulehel https://metsarahvapaev.ee/. Kõigile üritustele on vajalik end registreerida.