Foto: Unsplash
Rasedus
24. september 2021, 13:18

TEADLASED HOIATAVAD: lapseootel naised peaksid piirama paratsetamooli kasutamist (1)

Tulevased emad peaksid paratsetamooli kasutamist piirama, hoiatab 91 teadlasest koosnev grupp. Uuringud näitavad, et kasutamine raseduse ajal pärsib lapse arengut. Nad kutsusid tervishoiuasutusi tungivalt üles teavitama meedikuid ja tulevasi emasid võimalikest riskidest, kirjutab Daily Mail. Nende sõnul, ei tohiks rasedad paratsetamooli rutiinselt kasutada, sest see võib kahjustada loote arengut emakas.

Rasedad naised peaksid paratsetamooli võtma ainult arsti ettekirjutusel, otsustasid teadlased. Eksperdid kardavad, et odav valuvaigisti võib takistada lapse arengut emakas. Kümned uuringud on seostanud seda aktiivsus-tähelepanu häire, autismi, tüdrukutel kõne viibimise ja IQ vähenemisega.

Taani teadlased, kes tõendeid üle vaatasid, väitsid, et paratsetamool võib loote arengut takistada. Üleskutses nõustusid teadlased, et tulevased emad peaksid ravimit tarvitama võimalikult väikese annusena võimalikult lühikese aja jooksul.

Vaja on täiendavaid uuringuid, et põhjalikult uurida, kuidas USAs atsetaminofeenina tuntud ravim võib mõjutada loote arengut. Samas ütleb Ühendkuningriikide rahvuslik tervise agentuur, et paratsetamool on raseduse ajal ohutu, kirjeldades seda kui tulevaste emade esimest valikut valuvaigistitest.

Ligikaudu pooled rasedad emad on öelnud, et kasutavad raseduse ajal paratsetamooli ja USAs on see näitaja koguni 65 protsenti. Tervisejuhtide sõnul peaksid ainult teatud inimesed olema eriti ettevaatlikud, nagu näiteks maksa- või neeruprobleemidega patsiendid ja epilepsiaravimite tarvitajad.