Foto: Unsplash
Rasedus
31. jaanuar 2022, 14:52

UURING: koroona on tekitanud tüsistusi ka neil rasedatel, kes ei ole seda põdenud (23)

Värskest uuringust selgub, et koroona on tekitanud probleeme ka rasedatele, kes haigust tegelikult põdenud ei ole. Uuring hõlmas 115 ema, kes sünnitasid eelmisel aastal pandeemia alguses. Platsentaprobleemid kolmekordistusid koroonat põdenud naiste seas, kuid kahekordistusid teistel.

Uuringu autorid ütlesid, et kõrvalekalded võivad tuleneda pandeemiaga seotud stressist. Nimelt on stress tekitanud põletikke ja elutähtsate organite struktuurimuutuseid. Ent on siiski vaja rohkem uuringuid, et mõista, kas see seab ohtu emad ja imikud, kirjutab Daily Mail.

Nimelt leiti rohkem füüsilisi kõrvalekaldeid, kui nad oleksid oodanud 2020. aasta eelsete raseduste puhul.

Uuringu kaasautor, Manchesteri ülikooli professor Alexander Heazell ütles: „Platsentaprobleemide suurenemine, mida oleme pandeemia ajal näinud, on murettekitav.” Ent Heazelli sõnul on siiski vaja rohkem pikaajalisi uuringuid, et mõista Covidi ja sellega seotud stressi täielikku mõju rasedatele. Mõlemad mõjutavad selgelt platsentat, ent ei saa veel täpselt öelda, mida see emade ja beebide tervisele tähendab.

Platsenta on esimene organ, mis moodustub loote arengus. See toimib sündimata lapse kopsude, soolestiku, neerude ja maksana, võttes ema vereringest hapnikku ja toitaineid ning väljutades jääkaineid.