Foto: Unsplash
Vanemlus
10. jaanuar 2022, 11:16

VALEL ON LÜHIKESED JALAD! Millal tohib lastele valetada ja olukorrad, kus seda KINDLASTI teha ei tohiks!

Enamik vanemaid kasutab väikeseid süütuid valesid, et kaitsta oma lapsi (või enda mõistust). Ja see on täiesti okei. Probleem tekib siis, kui vanemad kasutavad valesid raskete teemade puhul nagu näiteks surm või lahutus.

Me võime vanematena ju arvate, et säästame laste tundeid, kuid tegelikult võtame ära võimaluse emotsionaalseks arenguks. Rääkimata sellest, et jätame kasutamata võimaluse luua usaldust ja suhet enda ja laste vahel.

Millal tuleb siis aga rääkida tõtt ja millal on lubatud väikesed ilusad valed? Yourtango on kirja pannud neli olukorda, kus on lubatud valetada, ja kolm, kus seda kindlasti teha ei tohiks!

1. ÄRA VALETA – surma puhul

Olgu tegemist neljajalgse sõbra või vanavanaemaga, pole kunagi lihtne lapsele öelda, et lähedane on läinud. Kuid keerukate metafooride kasutamine või teema täielik vältimine tekitab tulevikus ainult probleeme.

Parem on rääkida oma lapsele tõtt, kohandades seda vastavalt tema vanusele. Kui te kardate teemaga tegeleda, leiab palju nõu nii raamatutest kui ka internetist.

2. ÄRA VALETA – kust lapsed tulevad

Toonekurgedest on oma lapsele palju lihtsam rääkida kui seksist, kuid teema vältimine võib soodustada ebatervislikke, segadust tekitavaid või negatiivseid vaateid seksile ja kehapildile.

3. ÄRA VALETA – lahutuse kohta

Lapsed tajuvad rohkem, kui me arvame, ja saavad aru, kui nende vanematega on midagi lahti. Nii et kui proovite neile öelda, et teie ja teie partner armastate endiselt teineteist, ent tegelikult on suhe läbi, ei usu lapsed teid nagunii, Rääkimata sellest, et see võib anda neile valelootuse, et teie kaks saate kunagi veel kokku

4. ÄRA VALETA – teise vanema kohta

Kui su partner ja laste teine vanem on läinud pere juurest ära ja ta on sinu jaoks sama hästi kui surnud, tuleks lastega ikkagi aus olla, kui nad tema kohta küsimusi esitavad. Kui ta peaks kunagi laste ellu tagasi tulema, on parem, kui sa pole tema kohta neile valetanud.

5. VALE ON LUBATUD – jõuluvana

Kuigi me kõik tahaks saada au kinkide eest endale, võime ju lastele öelda, et on üks punane valge habemega mees, kes kinke teeb. Miks? Sest jõuluvana aitab arendada kujutlusvõimet ja hoida nende maailma mõnda aega veel rikkumatuna. Sama kehtib ka hambahaldja ja lihavõttejänku kohta.

6. VALE ON LUBATUD – köögiviljade kohta õhtusöögis

Kui tegemist on köögiviljade peitmisega oma lapse toidu sisse, siis see vale ei kahjusta kedagi. Tegelikult on see nende enda tervise huvides.

7. VALE ON LUBATUD – sinu pidune minevik

Ühel päeval tuleb meil kõigil oma teismelistega rääkida pidudest, narkootikumidest ja alkoholist. Siis võib neil tekkida küsimusi teie enda mineviku kohta. Tõerääkimine ei pruugi alati neid sarnastest asjadest eemale hoida. Kui tunned end sel teemal ebamugavalt, peaksid võibolla oma kogemused endale hoidma.