Väikelaps
2. november 2022, 13:51

Artikkel ilmus esmakordselt 04.10.2021

4 lihtsat viisi, kuidas lapse kõnele kaasa aidata

Kes meist ei tahaks, et lapse kõne tuleks lihtsalt ja loomulikult. Ent ka sel juhul saab vanem teha omalt poolt palju – kasvõi selleks, et rikastada lapse sõnavara. Vaata, millised on neli lihtsat asja, millega lapse kõne arengule kaasa aidata – ja ühegi jaoks pole vaja logopeedi.

1. Laulge rütmikaid lastelaule

Kui paljud meist karaokelaval ilmselt vaikiks, siis lastelauludega on asi teine. Ilmselt laulame ja kuuleme neid mingil ajal kõik nii palju, et süda on paha. Ent lastelaulud sobivad suurepäraselt keele arendamiseks ja aitavad lastel ka kujutlusvõimet elavdada.

2. Raamatud, raamatud ja veelkord raamatud

Raamatud pole kaugeltki iganenud meelelahutusvorm. Vastupidi, raamatud mängivad laste sõnavara laiendamisel olulist rolli. Need aitavad õppida värve, loomi, numbreid ja nii edasi. Lugege päeval kvaliteetaega veetes või õhtul enne magamaminekut.

3. Ole ise jutukas

Kommenteeri kõiki oma tegevusi, arutlege hommiku üle, rääkige söögist taldrikul ja vaadelge õues valitsevat ilma.

4. Dokumenteerige päeva jooksul tehtut

Kaasa teda oma tegevustesse ja selle käigus kõnelemisse. Kui teete koos süüa, nimetage kõiki asju, mida kasutate. Kui ta aitab pesu kokku panna, nimetage kõiki riideesemeid. Las laps olla väike assistent. Tõsi, kõik võtab nõnda kauem aega, aga laps on õnnelik ja see on talle ka kasulik!