Vanemlus
15. august 2022, 10:57

LAPSED ON KODU PEEGEL! 10 asja, mida nad vanemate puhul jälgivad ja jäljendavad

Su lapsed jälgivad sind. Isegi kui sa ei taha seda tunnistada, näevad nad, kuidas sa kohtled nende ema või isa ja kuidas sa teed risti vastupidi oma sõnadele. Nad õpivad meie tegudest sageli rohkem kui sõnadest. Ralph Waldo Emerson ütles selle kohta ilusti: „Teie teod räägivad nii valjult, et ma ei kuule teie sõnu.”

Kas tuleb tuttav ette: laps katkestab sind hommikusöögilauas poolelt lauselt, sest sa räägid täis suuga! Miks? Sest sa oled talle öelnud, et nii ei ole viisakas! Lastel on kombeks meid õpetada, kui teeme midagi, mis läheb vastuollu sellega, mida oleme neile õpetanud.

Nüüd tuleb raske küsimus: kas sa tahad olla eeskuju, keda tasub järgida? See on asi, millele enamik vanemaid ei mõtle.

Võta hetk ja mõtle, millised on need asjad sinu elus, mida sa tahaksid, et sinu laps oma käitumisse üle võtaks. Kui sa ise ei muutu, ei tee seda ammugi su laps. Lapse käitumise muutumine algab sinust endast. Mark Merrill on kirja pannud mõned asjad, milles lapsed meid jäljendavad.

Siin on 10 asja, mida lapsed jälgivad ja jäljendavad

1. Sinu keelekasutus

Jälgi, mida sa ütled. Ükskõik, kas sa arvad, et lapsed kuulevad või mitte – tegelikult nad kuulevad sind ikka. Ole ettevaatlik, ära sildista inimesi ega kiru kedagi, kui sa ei taha, et su lapsed sama teeks.

2. Sinu toon

See, kuidas sa kellegagi räägid, on sama tähtis kui see, milliseid sõnu sa kasutad. Ole oma kaaslase ja teiste suhtes lugupidav.

3. Sinu suhtumine

Negatiivsus sünnitab rohkem negatiivsust. Ka kõige pisem iseloomu näitamine võib jääda lapsele kergelt külge.

4. Sinu kombed

Kas küünarnukid on laual. Kas isa teeb emale ukse lahti? Teie lapsed on väikesed härrad ja daamid vaid siis, kui te ise samamoodi käitute.

5. Sinu enesekindlus

Näita oma lastele enesekindlust häid asju tehes. Jälgi, et teeksid õigeid asju õigetel põhjustel.

6. Sinu tööeetika

Elu ei ole ainult lust ja lillepidu. Kaasa oma lapsed kodutöödesse ja õpeta neile raske töö tähtsust.

7. Sinu distsipliin

Kellele meeldiks pooleldi koristatud tuba? Pea ülesannetest kinni, kuni need on lõpule viidud. Ja loodetavasti teevad sinu lapsed sama.

8. Sinu andestus

Me kõik teeme vigu. Isana sa ju annad oma lastele andeks? Sama oluline on ka ise vabandada, kui oled valesti käitunud.

9. Sinu tugi

Kas oled keegi, kelle juurde lapsed võivad tulla vihma eest peitu, või jätad nad tormi kätte, et nad õpiksid ise enda eest hoolitsema?

10. Sinu armastus

Suurim kink, mille saad lastele teha, on sinu armastus. Ole neile armastuse eeskujuks. Ütle ja näita neile, kui väga neid armastad, ja nad õpivad armastama nagu sina neid!