Foto: Stanislav Moškov
Vanemlus
20. oktoober 2021, 10:51

VIDEO | President Karis soovitab vanematel lastele rohkem ette lugeda (18)

20. oktoobril tähistab Eesti Lastekirjanduse Keskus ettelugemise päeva. „Ettelugemine on meie tuleviku kasvatamisel väga oluline,“ leiab president Karis.

See kujundab noorte maailmapilti ning arendab nende mõtlemis-, kõnelemis- ja kujutlusvõimet. Samuti on ettelugemine oluline põlvkondade kokkusiduja ja turvatunde tekitaja, mis ühtlasi loob meie ühist identiteeti.

„Võiksime seega lastele nutiseadme ettesöötmise asemel sagedamini nende jaoks aega võtta ja neile oma lapsepõlve lemmikuid ette lugeda. Lisaks kõigele on lugemine ka lihtsalt üks äraütlemata mõnus tegevus,“ soovitab Karis kõigile ja loeb ette üht oma lapsepõlve lemmikut, Jens Sigsgaardi raamatut „Palle üksinda maailmas“.

Ettelugemise päeva traditsioonile pani Eesti Lastekirjanduse Keskus aluse aastal 1994. Päeva eesmärgiks on tõsta esile ettelugemist kui lapse arengus hindamatu tähtsusega tegevust. Just siit saab alguse lapse kõne areng ja kirjanduslik kasvamine. Lisaks on ettelugemine tore ning arendav meelelahutus, mis pakub ka täiskasvanutele võimaluse veeta kvaliteetaega ühes perega.

Ettelugemise tähtsust lapse arengus rõhutab ka Eesti Lastekirjanduse Keskuse direktor Triin Soone: „Lisaks sellele, et ettelugemine on tore peretraditsioon ja koos veedetud aeg, saab just ettelugemisest ja ühisest raamatuvaatamisest alguse lapse laiem kultuurihuvi. See on teeviit teatri-, filmi- ja teadusemaailma.“

Samuti leiab Soone, et ettelugemine on sisukas ajaveetmise viis ka täiskasvanutele ning sellele tuleb vaid rohkem aega pühendada: „Jutte-luuletusi on alati tore lugeda ja kuulata, võtkem selleks vaid aega.“