Foto: Pexels
Vanemlus
6. mai 2022, 09:31

PÕNEV! Vanaemadel on lastelastega tugevam emotsionaalne side kui enda poegade-tütardega (10)

Öeldakse, et lapselapsed on elu suurim rõõm! Nüüd on valminud esimene vanaemade ajufunktsiooni uuriv uuring, mis näitab, et nad on emotsionaalselt rohkem seotud lastelastega kui lihaste poegade ja tütardega.

Georgia osariigi Atlanta Emory ülikooli antropoloogia professor James Rilling ja tema kolleegid palkasid 50 naist, kellel oli vähemalt üks bioloogiline lapselaps vanuses 3–12. Teadlased kasutasid magnetresonantstomograafiat, et skaneerida vanaemade aju ajal, kui nad vaatasid fotosid oma lastelastest ja poegadest-tütardest ning võõrastest lastest ja täiskasvanutest, kirjutab The Guardian.

„Eristub emotsionaalse empaatiaga seotud ajupiirkondade aktiveerumine,“ sõnas Rilling. „See viitab sellele, et vanaemad tunnetavad lapselaste tundeid. Kui lapselaps naeratab, tunnetavad nad lapse rõõmu. Kui nutab, tunnetavad nad tema valu ja stressi.“

Rilling tegi sarnast harjutust isadega, ent emotsioonide töötlemise piirkondades ning tasu ja motivatsiooniga seotud piirkondades oli vanaemade aju aktiveerumine keskmisest tugevam kui isadel. Oli ka isasid, kes olid sama aktiveeritud.

Ent kui vanaemad vaatasid oma täiskasvanud laste pilte, aktiveerusid kognitiivse empaatiaga seotud ajupiirkonnad. See võib viidata, et vanaemad üritasid oma täiskasvanud last kognitiivselt mõista, selle asemel, et kogeda otsesemat emotsionaalset sidet.

See võib aidata selgitada paljude täiskasvanute kogemust, mille kohaselt nende vanemad tunduvad lapselapsi nähes rohkem põnevil kui neid nähes.