KOGUJA OMA KINDLUSES: Valter ütleb, et vargaid ta ei karda – kes jõuakski terve tonni ja rohkemgi kaaluvaid automaate maa alt minema tassida? Ka kaklema pole tema mängusaalis kunagi mindud, sest kohal käivad vaid rahumeelsed mänguarmastajad.

Foto: Stanislav Moškov
Uudised
24. november 2021, 13:13

MÄNGUAUTOMAATIDE KOGUJA: minu juures muutuvad isadki taas lasteks!

Juba hommikupoolikul on kolm noort meest leidnud tee Lasnamäel Pae tänavas asuvasse suurde ja sooja maa-alusesse ruumi, kus käib agar kõmmutamine, mida saadavad võimsate ralliautode mootorihääled. Valter Saaliste (37) on siia kokku kogunud ligi 90 Eestis kunagi kasutusel olnud mänguautomaati. Mujal on tal neid hoiul umbes 30, mida ta veel hooldama ja korda sättima peab. Nädalavahetustel käib siin aega veetmas sadu inimesi – nii lapsi kui ka nende 40. eluaastates isasid, kes nii mõnegi siinse mänguautomaadi nooruspõlve meenutades ära tunnevad.

Mänguautomaatide asukohta ei reeda Lasnamäe paneelmajade vahel mitte miski. Vana lagunenud trepp laskub suure roostetanud metallukse juurde, millel on telefoninumber, kuhu mänguautomaatide taha kibeleja sisse pääsemiseks helistama peab. Ei mingit muud infot. Küll aga leiab kõiksugustes värvides vilkuvaid tulukesi maa-alusest suurest ruumist, kuhu mänguautomaadid on paigutatud. Tegemist on tõelise retro-mängumaaga: pirnid vilguvad, mänguautomaatidest kostab naeru, ingliskeelseid hõikeid ja ragisevaid viisijuppe ning laes ripuvad valgustatud tubakareklaamid. Valter ei hoia oma kollektsiooni ainult endale, tema automaate uudistada ja neil mängida saab igaüks, praegu aga vaid laupäeviti-pühapäeviti.

Edasi lugemiseks: