MiG-29 lennukid

Foto: AFP/Scanpix
Maailm
8. märts 2022, 21:11

BLOGI | USA keelab Venemaa nafta ja maagaasi impordi, Poola on valmis Ukrainale hävituslennukeid loovutama

Venemaa väed ei ole loodetud eesmärke saavutanud, mistõttu pommitatakse eemalt suuremaid linnu. Rahuläbirääkimised pole seni edusamme toonud. Ukraina armee teatel on Vene vägede pealetung märkimisväärselt aeglustunud.

Olulisemad sündmused

  • Ukraina sõnul takistab Venemaa tsiviilisikute evakueerimist. Rünnakud linnadele jätkuvad, ehkki Venemaa pakkus välja evakueerimiskoridoride loomise Kiievist, Mariupolist, Sumõst ja Harkivist. Ukraina sõnul viivad venelaste pakutud koridorid ainult Venemaale või Valgevenesse.

  • Ukrainast põgenenud inimeste arv ületas kahe miljoni piiri, teatas ÜRO pagulaste ülemvolinik Filippo Grandi.

  • Sadamalinnas Mariupolis on kümned tuhanded inimesed lõksus elektrita ning neil napib toitu ja vett. Nende evakueerimine ebaõnnestus, sest Venemaa ei pidanud relvarahust kinni.

  • Kiievist loodes asuvast Irpinist on põgenema pääsenud 2000 inimest. Seda hoolimata pidevast raketitulest.

  • Venemaa ja Ukraina pidasid kolmanda vooru läbirääkimisi, kuid milleski olulises kokkuleppele ei jõutud. Teisipäeval toimub Valgevenes neljas läbirääkimiste voor.

  • Kütusehinnad on viimase 13 aasta kõrgeimad. Lääneriikides püütakse leida võimalusi, kuidas vähem sõltuda Venemaa kütusest.

  • Harkivi lähistel hukkus Vene kindral Vitali Gerassimov.

  • Euroopa Komisjon esitas kava Venemaa fossiilkütuste kaotamise kohta. eesmärk on kaotada Euroopa sõltuvus Venemaa fossiilkütustest juba enne 2030. aastat. REPowerEU kava abil püütakse mitmekesistada gaasitarneid, kiirendada taastuvallikatest toodetud gaaside kasutuselevõttu ning asendada gaas kütte- ja elektritootmises. See võib vähendada ELi nõudlust Venemaa gaasi järele kahe kolmandiku võrra juba enne aasta lõppu.

  • Biden teatas, et USA keelab igasuguse Venemaa nafta ja maagaasi impordi! „See on samm, mida me astume, et tekitada Putinile täiendavat valu,“ ütles Biden. „Me liigume (sanktsioonidega) edasi, mõistes, et paljudel meie Euroopa liitlastel ei pruugi olla võimalik meiega ühineda. USA toodab siseriiklikult palju rohkem naftat kui kõik Euroopa riigid kokku.“

  • McDonalds sulgeb Venemaal oma restoranid. Toidu- ja tarbekaupade hiiglane Unilever, mis omab tuntud kaubamärke, nagu näiteks Lipton, Ben & Jerry's, Hellmans ja Dove, peatab oma toodete impordi ja ekspordi Venemaal ja lõpetab seal kõik investeeringud. Starbucks teatas, et lõpetab Venemaal tegevuse. Teisipäeav õhtu lõpuks teatas ka CocaCola Venemaal tegevuse peatamisest.

  • Zelenskõi ütles Briti parlamendisaadikutele, et Ukraina võitleb lõpuni. Korrates Churchilli kuulsat 1940. aasta kõnet ütles ta: „Me jätkame võitlust oma maa eest, mis iganes see maksab. Me võitleme metsades, põldudel, kallastel ja tänavatel. Ukraina ei anna alla ja me ei kaota!“ Kõnele järgnes brittide parlamendis maruline aplaus.

  • Suurbritannia lõpetab Venemaa nafta ja naftatoodete importimise 2022. aasta lõpuks.

  • Venemaa president Vladimir Putin allkirjastas korralduse, mis piirab rangelt kogu riigi tooraine ja toodete ekspordi Venemaa Föderatsioonist ning piirab ka importi. See korraldus kehtib vähemalt 31. detsembrini. Seda korraldust kasutataks gaasivoolu peatamiseks Euroopasse Nord Stream 1 torujuhtme kaudu.

  • Lõpuks saab Ukraina endale hävitajad: Poolal on praegu 27 NATO nõuetele vastavat lahingulennukit MIG-29, mis saadetakse Saksamaal asuvasse Rammsteini lennubaasi. Tõenäoliselt varustatakse need lennukid kaasaegsema varustusega ja seejärel saadetakse Ukrainasse.

Ukraina sõja esimese päeva blogi loe SIIT. Neljapäeva öösel toimunust saab lugeda SIIT. Ukraina sõja teise päeva blogi loe SIIT. Laupäeval ja ööl vastu pühapäeva toimunust loe SIIT. Sõja neljanda päeva blogi loe SIIT. Sõja viienda päeva blogi loe SIIT. Kuuenda päeva sündmused SIIT. Seitsmenda päeva blogi on SIIN. Kaheksanda päeva blogi on SIIN. Üheksanda päeva blogi saad lugeda SIIN. Kümnenda päeva blogi saad lugeda SIIN. Pühapäeval toimunu leiad SIIT ja esmaspäeva sündmused SIIT.

01:07

Ukraina sõja otseblogi jätkub siin:

00:22

BBC toob välja olulisemad mõtted Zelenskõi intervjuust ABC Newsiga:

NATO ja turvalisus: Zelenskõi arvab, et Ukrainal peab tulevikus oma naabritega olema kollektiivkaitseleping.

Krimm: Zelenskõi sõnul pole Ukraina rahvas valmis ultimaatumiteks, kuid väga tähtis on see, et inimestel, kes soovivad olla osa Ukrainast, oleks võimalik Ukrainas elada.

Miks ta Ukrainast ei lahkunud: Zelenskõi ütles, et ta on oma riigi kodanik ja seaduslikult valitud president. „Kui lahkuksin Ukrainast, jääksin ellu, kuid ma ei oleks enam inimene,“ sõnas ta.

00:02

„Raske on usaldada okupanti.“

Venemaa teatas uuest väidetavast relvarahust, mis peaks algama hommikul kell üheksa Ukraina aja järgi. Venemaa lubab tagada evakuatsioonikoridorid Kiievist, Tšernihivist, Sumõst, Harkivist, Mariupolist ja veel mõnest linnast, milles Ukrainaga kokku lepiti.

Ukraina relvajõud kinnitasid Telegramis, et Venemaa pakkus välja relvarahu 9. märtsil kella 9st hommikul. Ukrainlaste lühike postitus lõpeb aga sõnadega: „Raske on usaldada okupanti.“

23:41

Žitomõri oblastis Malõnis hävis Vene armee õhurünnaku tagajärjel 7 maja. Surma sai 5 tsiviilisikut, sealhulgas 2 väikelast. Päästeoperatsioon käib.

23:27

Ka Pepsico teatas, et ei müü enam oma brändi tooteid Venemaal.

23:24

Alates 9. märtsist ei saa Venemaal enne 9. septembrit pankade kliendid valuutakontodelt välja võtta rohkem kui 10 000 dollarit, kõik üle 10 000 dollari antakse rublades, mis tahes muu valuuta vahetatakse dollariteks. Pangad ei müü enam valuutat.

23:00

Venelased pommitasid Korbutivkas Žõtomõri lähedal Tšudnovskaja tänava ühiselamut. Hoone hävis täielikult, ütles Žõtomõri linnapea Sergei Sukhomlin.

22:59

Lõpuks teatas ka CocaCola Venemaal tegevuse peatamisest.

22:55

Venemaa on hävitanud 61 Ukraina haiglat.

22:42

Ukraina piloot major Stepan Chobanu hukkus õhulahingus 28. veebruaril 2022. aastal. Rünnakul Kropivnõtski lähedal juhtis ta vaenlase tähelepanu kõrvale, et noored piloodid saaksid põgeneda varulennuväljale. Ta oli 58aastane.

22:40

USA kavandatav abipakett Ukrainale suureneb 12 miljardi dollarini. Abi toetaks Ukrainat humanitaarküsimustega tegelemisel, nagu näiteks toidu ja varustuse ostmisel, ning võimaldaks riigil suurendada oma sõjalist võimekust.

22:33

Yourz Space bistroo Odessas valmistab Ukraina sõjaväele vähemalt 600 lõunasööki päevas.

22:30

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi tänas USA presidenti Joe Bidenit tema otsuse eest peatada Venemaa nafta ja gaasi import.

Ta kutsus teisi maailma liidreid eeskuju järgima, öeldes, et see samm tabab „Putini sõjamasina südant“.

22:21

Harkivi oblastis sai pommitamises surma kaks inimest, sh 7aastane laps. Üks inimene suudeti rusude alt elusana kätte saada.

22:16

Ka Starbucks lõpetab Venemaal tegevuse.

21:49

8. märtsi öö Kiievis oli esimene öö pärast sõja algust, kui Ukraina õhutõrje hävitas KÕIK Venemaa tiibraketid. Täna öösel Kiievis pommitamisi ei registreeritud.

21:32

Venemaa kaitseministeerium teatas, et kuulutab 9. märtsil alates kella kümnest (Moskva aja järgi) välja relvarahu ja loob humanitaarabikoridorid Kiievist, Tšernihivist, Sumõst, Harkivist ja Mariupolist.

21:20

Lääne suuremad voogedastusplatvormid blokeerivad kasutajaid Venemaalt. Vene voogedastusplatvormid kaotavad õiguse näidata lääne filme ja telesaateid.

21:00

Lõpuks saab Ukraina endale hävitajad:

Poola Vabariik on pärast presidendi ja valitsuse vahelisi konsultatsioone valmis viivitamatult ja tasuta saatma kõik oma lennukid MIG-29 Rammsteini lennubaasi ja andma need USA valitsuse käsutusse.

Samal ajal nõuab Poola USA-lt, et nad annaksid neile vastu vastava töövõimega kasutatud lennukid.

Poola valitsus palub ka teistel NATO liitlastel, kes on lennukite MIG-29 omanikud, tegutseda samal viisil.

Poolal on praegu 27 NATO nõuetele vastavat lahingulennukit MIG-29, mis saadetakse Saksamaal asuvasse Rammsteini lennubaasi. Tõenäoliselt varustatakse need lennukid kaasaegsema varustusega ja seejärel saadetakse Ukrainasse.

20:45

Teisedki ettevõtted teatasid, et lõpetavad Venemaal tegutsemise: nt autotootjad Ferrari, Lamborghini ning kosmeetikafirma L'Oreal.

Loe rohkem