Foto: Zuma/Scanpix
Maailm
23. aprill 2022, 22:38

BLOGI | Zelenskõi: ma ei karda kohtuda Putiniga, kui see tähendab rahukokkuleppe saavutamist. USA välisminister ja kaitseminister külastavad pühapäeval Kiievit

Kätte on jõudnud sõja 59. päev. Võitlus Ukrainas on koondunud riigi idaosse. Mariupol on jätkuvalt Vene armee poolt ümber piiratud. Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles reede õhtul, et terve riik töötab võidu nimel. „Ukraina relvajõud täidavad oma ülesandeid suurepäraselt. Luure, rahvuskaart, territoriaalkaitsejõud, politsei, piirivalve – kõik töötavad 100 protsenti võidu nimel,“ lausus ta.

50. sõjapäeva blogi saab lugeda SIIT. 51. sõjapäeva blogi saab lugeda SIIT. 52. sõjapäeva blogi saab lugeda SIIT. 53. sõjapäeva blogi saab lugeda SIIT. 54. sõjapäeva blogi saab lugeda SIIT. 55. sõjapäeva blogi loe SIIT. 56. sõjapäeva blogi loe SIIT. 57. päeva sõjablogi saab lugeda SIIT. 58. päeva sõjablogi saab lugeda SIIT.

Põhisündmused:

  • Ukrainas on kinni peetud mitu Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) rahvusvahelist sõjalist vaatlejat, teatas organisatsioon. Vaatlejad on relvastamata tsiviilmissioonil, nende eesmärk on olukorda erapooletult ja objektiivselt jälgida ja sellest aru anda.

  • USA välisminister Antony Blinken ja USA kaitseminister Lloyd Austin külastavad pühapäeval Ukraina pealinna Kiievit. Zelenskõi ütles, et kui julgeolek lubab, oodatakse ka USA presidenti nendega rääkima.

  • Ukraina president ütles Kiievis antud pressikonverentsill, et Kiievi läbirääkijad loobuvad rahukõnelustest Moskvaga, kui Venemaa tapab endiselt Ukraina väed, kes viibivad Mariupoli suures Azovstali terasetehases. „Kui meie mehed Mariupolis tapetakse, taandub Ukraina kõigist läbirääkimisprotsessidest“.

  • Lisaks nõuab Zelenskõi sõja lõpetamiseks kohtumist Vladimir Putiniga. „Ma arvan, et kes iganes selle sõja alustas, suudab selle lõpetada,“ sõnas ta. Ta lisas, et ei karda kohtuda Putiniga, kui see tähendab rahukokkuleppe saavutamist kahe riigi vahel.

  • Venemaa raketirünnakus Odessa linna lõunaosas hukkus praeguseks teadaolevalt kaheksa inimest. Kaks venelaste raketti tabasid linnas sõjaväeobjekti ja kahte elumaja.

  • Türgi sulgeb õhuruumi Süüriasse lendavatele Vene sõjaväe- ja tsiviillennukitele.

  • Ukraina sõjaväe teatel on nad Hersoni oblastis toimunud lahingute käigus kõrvaldanud veel kaks Vene kindralit.

  • Euroopa Ülemkogu president Charles Michel pidas laupäeva hommikul kõne Vladimir Putiniga, kus ta kutsus Venemaa liidrit üles suhtlema otse Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga. Kremli teatel ütles Putin Michelile, et ta peab Zelenskõiga otsekõnelusi ainult siis, kui kahe riigi vahelised arutelud annavad konkreetseid tulemusi.

  • Venemaa kaitseministeerium teatas, et on valmis lubama tsiviilisikutel lahkuda ümberpiiratud Mariupoli linnas asuvast Azovstali terasetehasest, kui Ukraina väed alistuvad.

  • Venemaa vangistas Kremli kriitiku Vladimir Kara-Murza, süüdistatuna armee puudutavate „võltsuudiste“ levitamises, ütles tema advokaat. Aktivisti on kaks korda mürgitatud, kuid vaatamata ohtudele pöördus ta Venemaale tagasi. Nüüd ähvardab teda 15aastane vanglakaristus.

23:23

See naine, tema ema ja tema 3kuune beebi hukkusid täna Odessas Venemaa raketirünnakus.

23:21

Vaade venelaste pommitatud kortermajast.

23:09

Ukrainas on kinni peetud mitu Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) rahvusvahelist sõjalist vaatlejat, teatas organisatsioon. „OSCE on äärmiselt mures, et mitmed SMM-i [Special Monitoring Missioni] riikliku missiooni liikmed on Donetskis ja Luganskis kinni võetud,“ teatas Viinis asuv organisatsioon.

Organisatsiooni sõnul on vaatlejad relvastamata tsiviilmissioonil, nende eesmärk on „olukorda erapooletult ja objektiivselt jälgida ja sellest aru anda“.

22:43

Kuberner: Harkivi oblastis Tšuhujevis ja Derhatšis hukkus 3 tsiviilisikut. 23. aprillil sai Vene mürskutule tagajärjel piirkonnas viga kuus inimest, ütles Harkivi oblasti kuberner Oleg Sinehubov.

22:30

Lvivis toimus mälestusüritus Venemaa poolt tapetud inimeste austamiseks.

22:29

Sõjavastased lasid Kremli ees olevasse parki nooled, millel olid peal hoiatussõnumid. Näiteks oli seal kirjas: „Kui see nool lendas siia, siis võib ka rakett, kui me praegu sõda ei peata.“

22:25

USA välisminister Antony Blinken ja USA kaitseminister Lloyd Austin külastavad homme Ukraina pealinna Kiievit. Zelenskõi ütles, et kui julgeolek lubab, oodatakse ka USA presidenti nendega rääkima.

22:23

Venemaa raketirünnakus Odessa linna lõunaosas hukkus praeguseks teadaolevalt kaheksa inimest, ütles Zelenskõi pressikonverentsil. Varem teatasid Ukraina sõjaväelased, et kaks raketti tabasid linnas sõjaväeobjekti ja kahte elumaja.

22:21

Ukraina president ütles Kiievis antud pressikonverentsill, et Kiievi läbirääkijad loobuvad rahukõnelustest Moskvaga, kui Venemaa tapab endiselt Ukraina väed, kes viibivad Mariupoli suures Azovstali terasetehases. „Kui meie mehed Mariupolis tapetakse, taandub Ukraina kõigist läbirääkimisprotsessidest“.

Terasetehase kaitsjate rühm koosneb merejalaväelastest, vastuolulise Aasovi rügemendi liikmetest, piirivalvuritest ja politseinikest. Nad on viimased Ukraina väed, kes on jäänud Mariupoli, mida Venemaa on nädalaid räsinud. Tehasesse on varjunud ka tsiviilisikud.

Videos, mille avaldas Aasovi rügement, võib rahvast täis ruumis kuulda naisi ja lapsi ütlemas, et neil hakkab toit ja vesi otsa saama ning paluvad end evakueerida.

Lisaks nõuab Zelenskõi sõja lõpetamiseks kohtumist Vladimir Putiniga. „Ma arvan, et kes iganes selle sõja alustas, suudab selle lõpetada,“ sõnas ta. Ta lisas, et ei karda kohtuda Putiniga, kui see tähendab rahukokkuleppe saavutamist kahe riigi vahel.

Zelenskõi usub, et Venemaa võib konflikti käigus tuumarelvi kuskile paigutada, kuid ta ei usu, et Venemaa neid tegelikult kasutaks.

22:14

Odessa linnapea Gennadi Trukhanov ütles, et venelaste pommitatud „sõjaline objekt“ on tavaline elumaja. Ja seal elas väike 3kuune tüdruk, aga enam mitte. Ta lubab, et vene sõduritest kaabakad põlevad põrgutules.

22:01

Los Angelesi tänaval on kõnekas pilt, kus Will Smith annab laksu Vladimir Putinile.

21:47

Pildid, mida on raske unustada…
Valgevene fotograaf lõi Putinist portree, mis koosneb 1500 pildist, mida ta sõja vältel Ukrainas nägi.

21:17

Türgi sulgeb õhuruumi Süüriasse lendavatele Vene sõjaväe- ja tsiviillennukitele.

20:47

Ukraina president Zelenski teatab, et Ukraina lõpetab läbirääkimised Venemaaga, kui viimane tapab Mariupolis inimesi, vahendab CNN.

Zelenski kinnitas, et on valmis kohtuma Venemaa presidendiga ja lisas: „Mul ei ole õigust karta.“ Selgituseks juurde see, et Ukraina rahvas on näidanud, et nad ei karda Vene sõjaväge.
Zelenski ütles ka otse, et Venemaa suhtes puudub igasugune usaldus.

20:14

Mis jääb alles majast, mis on saanud tabamuse?!

19:59

Odessa päästjatel tööd jagub.

19:44

Fotod Mariupolist.

19:37

Esineja Slash näitas oma toetust Ukrainale.

19:20

Odessa pärast rünnakut.

19:17

Ukraina koer, kes aitab tuvastada lõhkeaineid ja neid kahjutuks teha.

Loe rohkem