Uudised

„Mis maksab hoolekanne, kui me ei kasvata neid ühiskonda panustavateks inimesteks?“ küsib lapsevanem

ERILISED VÕI PUUDULIKUD? „Saatke see autist ära!“ „Su laps on ikkagi loll, imelik, värdjas ja ebard!“ (12)

LISA KOMMENTAAR

vastaline2. veebruar 2023, 15:19
tavaklassis ühe autisti pärast hiljem pooled autistid ja pooliku haridusega, kuna õpetaja tegeleb ainult ühega. Pubekaeas tahavad teised ka silma paista ja sarnaneda selle autistiga ning rikuvad tunnis korda, kuna teavad, et nagunii midagi ei juhtu. Imelik selle autisti ema seisukoht, et tema laps on tähtsam, kui kõik teised klassi lapsed. Nagu ei saa nõuda ainult endale sobivat töökollektiivi, nii ei saa nõuda ka oma lapsele sobivat klassi. Arvestada tuleb enamusega.
Autisti ema19. september 2023, 16:08
Tead mida? Loe artikkel läbi ka. Autiste on erinevaid. Enamik neist on vaiksed ja häbelikud, endasse tõmbunud. Enamasti kiusatakse autistic, mitte ei kiusa autist teisi. Milles on süüdi väike poiss, kes tahab vahetunnis lihtsalt vaikselt omaette nurgas istuda, aga keda kaks jõrmi klassivenna spetsiaalselt otsima ja kiusama tulevad? Just niimoodi läks minu lapsega.
Kass5. mai 2022, 07:15
Miks viimasel ajal on neid erivajadusega lapsi juba iga teine praktiliselt? Mina ei mäleta, et vanasti neid niipalju oli
meie laps5. mai 2022, 08:44
Neid ei diagnoositud, peeti lihtsalt halvasti kasvatatud lasteks ja saadeti erikoolidesse. Ei taha mõeldagi, mis nende lastega seejärel toimus.
meie laps4. mai 2022, 15:10
on ka eriline, seni diagnoosimata. Vaimselt arengult eakaaslastest üle, aga on tihti omas mullis, ei allu korraldustele enne kui need on põhjalikult lahti seletatud, vajab ümberlülitumiseks rohkem aega. Käib eralasteaias, tavalisega ei kohanenud kuidagi. Aasta pärast kooli, aga millisesse? Kuidas mõjub sellise lapse arengule nn tavaliste laste seltskond? Kuidas talle selgeks teha, et koolis hakatakse arvutama, lugema ja õppima tasemel, kus tema oli 3 - 4 aastaselt? Eriline võib olla väga erinevalt, kes asjaga kokku puutunud, need mõistavad.
e.9. mai 2022, 11:40
Esimese ilmasõja eel oleks taolisele lapsele guvernant palgatud. Teie kirjelduse järgi on tegu ju aristokraadi võsukesega. Aastattuhandeid õpetasidki andekaid lapsi eraõpetajad, mitte massidele orienteeritud 'meelelahutus-sotsiaalasutused'. Jääb vaid küsimus, kust saaks tänapäeva aadel eraõpetajate palkamiseks raha (mõisa, kust kasumit teenida, enam ju pole)? Ma ka ei tea. Kuid artiklis väitis ema olevat lapsele kulutanud auto hinna. ~20000€? Maksud maha, 1-2 õppeaasta palgakulu? Tõesti kulukas. Lahendust ei paistagi, sest pisut kummaline oleks eraõpetajaid riigieelarvest tasustada.
meie laps11. mai 2022, 08:44
Ei ole mingi aristokraadivõsu, tavalise pere eriline laps on. Õde ja vend ka olemas, seepärast oskan võrrelda nn tavaliste laste ja nende arenguga. Me tõsiselt tegeleme sellega, et leida talle sobiv õpikeskkond, samas vajab ta väga suhtlemist eakaaslastega. Ei ole mingi nohik, on kehaliselt aktiivne, mängib ja võistleb, kui tahab. Lihtsalt tema arusaamine asjadest, põhjalik huvi väga erinevate teemade vastu ja justkui lennult tekkinud teadmised on kummalised, vahel lausa kõhedust tekitavad. Ja see omaette olek, kui lapsega on praktiliselt võimatu kontakti saada.
e.11. mai 2022, 11:04
Vabandan, et ei leidnud ühtki tänapäevast vastet 'aristokraadi võsukesele'. See oli mõeldud vaimse kategooriana mitte erivajaduste osatamisena. Nii nagu aadlike seas leidus matse, võrsus tavainimeste seast vaimuaristokraatiat. Koolisüsteem, kus juhuslikult komplekteeritud noortekamp üksteist ahjuroobiga taga ajab, on viimaste aastasadade leiutis. Aastatuhandete klassika on meistri ja selli suhe. Jõukad jaksasid veel XX saj algul eraõpetajaid palgata. See oli õpihuvi olemasolul väga tõhus, keeled saadi suhu, silmaring avaraks. Roppude naljade soosegases maailmas nohiseksin ise ka omaette nurgas
tom4. mai 2022, 09:40
Lapsed ei pea koolis tegelema vaimupuudega laste rehabilitatsiooniga ning oma õppmise aega selle arvelt hävitama. Sellised lapsed vajavad personaalõpetajat ning tugiisikut. Vaimse puudega lapsed tavakoolis on terror ja kuritegu kõikide "tavaliste" vastu, kogu kooli vastu.
KK4. mai 2022, 13:44
Mõtlete ka enne, kui kirjutate...?
tom4. mai 2022, 17:43
Jah, selels vit probleem ongi, et mõtlen. 9-aastased lapsed ei ole emotsionaalset ega sotsiaalselt küpsed, et autistist klassikaaslast aidata ning toetada. Klassis on 1, ÜKS, õpetaja, kes peab tegelema 25 lapsega ning tal ei ole füüsiliselt võimalik oma 25 "tavalise" lapse hariduse kvaliteedis järele andmata suunata väga suur osa ajast ning tähelepanust sellele ÜHELE. Vaimsete erivajadustega laste koht ei ole tavakoolis.
autist6. mai 2022, 12:41
Autism ei ole vaimupuue. Autistid on ka tavalised, meid on lihtsalt vähem. Ja kui inimesed ei õpi isekeskis toime tulema, sh keskmisest erinevatega, siis kuidas peaks need lapsed hiljem, täiskasvanuna, keskmisest erineva kolleegiga suutma ladusalt koos töötada? Erinevaid sõpru leidma? Erinevused rikastavad. Homogeensus nõrgestab. Pealegi, terrorit kogevad siiski need vähemused ja on väga inetu ja imelik, kui te meie rasked kogemused justkui unustate ning arvate, et meie teeme teistel elu raskeks, kui samal ajal on hoopis vastupidine tõsi.