KOLM TÄHTSAT M-i: Kui kolm m-i (mehhanism, mõjutatavus ja mõõdikud) on olemas, siis on võimalik ravimiarendusega väga kiiresti edasi minna. Kui aga mõni neist on puudu, siis võib selle lahendamine päris kaua aega võtta.Foto: Pexels
Uudised
22. mai 2022, 17:00

Eesti noorte teaduste akadeemia algatatud artiklisarjas „ElemENTAarne!“ kirjutavad noorteadlased põnevatest teadustulemustest ja näitavad, kuidas teadus meie elu rikastab.

IGA HAIGUST EI SAA VEEL RAVIDA: miks uute ravimite arendamine võtab niivõrd kaua aega?

Miks on nii, et teadlased suutsid vähem kui aastaga välja arendada mitu konkureerivat koroonaviiruse vastast vaktsiini, aga meil ei ole aastakümnete jooksul õnnestunud välja töötada ühtegi Alzheimeri tõbe ennetavat ravimit? Kas geeniteadus ei olegi meile ühtegi uut ravimit andnud? Päris nii mustvalge olukord siiski ei ole.

Ühe maailma suurima ravimifirma Bristol Myers Squibb asepresident Robert Plenge on tabavalt öelnud, et uute ravimite edukaks väljatöötamiseks on vaja kolme m-i. Esiteks peame aru saama mehhanismist, kuidas mõni geen või sellest tehtav valk konkreetset haigust mõjutab. Juba enne Covid-19 puhangut oli viroloogidele selge, et koroonaviirused kasutavad inimese rakkudesse sisenemiseks ogavalku ja võimalik vaktsiin peaks just seda sihtima.

Edasi lugemiseks: