Vanemlus

OKAS HINGES: miks vanavanemad ei taha lapselapsi hoida? „Nad oleks nagu ära unustanud, et vahel on abi vaja!“ (10)

LISA KOMMENTAAR

Pott20. mai 2022, 16:38
Mina ka noor vanaema, eks paljud asjad jäävad suhtlemise taha ma usun, ja ega see ei olegi lihtne leida aega oma vabast ajast lastelastele ka aega - aga isegi kui ma vahest ei viitsi ... siis meenutan alati kuidas ühel soojamaareisil keegi minu käest päris et mitu last mul on ja kui ma siis vastasin 2 last, poiss ja tüdruk siis ta vaatas mind oma tumedate silmadega ja ütles, oehh küll teie olete üks õnnelik naine, lapsed on meie elu päike ... ja alati nüüd kui oma lapselapsi näen siis tuleb see ütlus meelde ja olen õnnelik et mind on lisaks oma lastele veel lastelastega ka õnnistatud...
e.20. mai 2022, 10:16
Siin on toodud eri põhjusi, miks ei saavat lapselapsi hoida. Läbiv teema: pole aega. Aga kui oleks ent ikkagi ei taha? Võib olla on küsimus kasvatuslikes erimeelsustes? Minu lapsepõlves kehtisid lastele kindlad reeglid ja vastutus (vitsahirmuni välja). Tänapäeval kehtib ainult üks reegel: laps on kunn. Laste (ja nende vanemate) pead on liberaalse demokraatiaga segi aetud. Kaht last korraga ei viidud muiste hoida põhjusel, et nad läksid kiskuma või nuputasid koos pahandusi välja. Häid lapsi pole küll raske 2 tundi hoida, v.a. mudilasi, kelle pärast tuleb kogu korter ümber/ohutuks korraldada.
Soomest20. mai 2022, 09:43
Soomes ei hoia vanavanemad lapselapsi. Nüüd on aeg neil vabad olla. Ega elu igavesti kesta. Samuti ei toeta ka lapsed oma vanemaid nende vanaduspäevil. Pole õiglane igal võimalusel lapselapsi oma vanemate juurde viia. Vanematel on ka oma plaanid ja elu. Ja veel, kui laps saab Soomes täiskasvanuks, tähendab see vanemate juurest väljakolimist. Kirjutamata seadus.
vanaema 6520. mai 2022, 09:38
Täiskohaga tööl, aga nädavahetustel ja puhkuse ajal ikka hoian, kui vaja. Vaja lihtsalt selgelt piirid paika panna, et endale ka aega jääks. Olen ka hoolduslehel lapselastega olnud mõned korrad, sest lapse emal oli lihtsalt selline töö, mida ei saanud keegi teine teha. Haige lapse hoidmine on keeruline, tänapäeval ravimeetodid ja -vahendid hoopis teistsugused, terve lapse hoidmine on puhas rõõm. Väsitab küll, aga samas annab nii palju positiivset energiat. Arusaamatu on olukord, kui ema keeldub äsjasünnitanud tütart aitamast, seda on ju põlvest põlve tehtud, teisiti ei saagi.
ka vanaema20. mai 2022, 09:08
Minu minial on sõbranna nimega Siiri. Siiri jättis oma lapse maha ja läks Tallinna. Minu minia Käty jättis samuti oma 2 haiget last maha sõbranna utsitamisel ja läks samuti Tallinna Rimisse "karjääri tegema".(Tartus töötas Rimis) Lapsed jäeti isale ja vanavanematele. Mida teha selliste emadega, kes oma lastest ei hooli?
Vanaema 70+20. mai 2022, 08:05
Pole nagu küsinudki keegi pidevat lastehoidu, aga korra kuus võiks ikka mõned tunnid abi pakkuda. Praegustel lapsevanematel on elu palju stressirohkem, kui vanasti, kuigi jah, marlimähkmeid pole. Abi vajatakse siis, kui lapsed on väikesed. Paaridel tekibibki probleeme, sest näiteks mitme lapse puhul ei ole nende endi jaoks mingitki oma aega pika aja jooksul. See väljend, et ise tegite lapsed on hale ja kulunud. Vanemal inimesel pole just kerge, aga võiks ikka pikema kooskõlastusajaga abi pakkuda. Ise olen kõvasti tööd teinud, pool maailma läbi reisinud ja hoiuabi andnud lapselastele.
Vanaema19. mai 2022, 23:17
Mina olen üles kasvatanud oma kolm last ilma vana vanemateta.Abisda ema suri kui esimene laps oli 2 kuune ja minu ema oli nii haige,et hooödasin hoopis teda.Mis tingimused minu ajal olid ja praegu,pole võrreldavad.Vaatan ikka,paar korda kuus,aga kõik aeg,tänan ,ei.Lapsed tegite endale,mitte mulle.
Lumehelbeke19. mai 2022, 22:57
Vanaema19. mai 2022, 21:48
Käin tööl jooksva graafikuga, palk on nagu ta on, hea kui jagub maksudeks ja söögiks. Hooldan ämma ja koristan tema elamist. Olen 60+, pole enam mitte ka teine ega kolmas noorus. Terve oma majapidamine vajab hoolt ja tegemist. Ööpäevas on 24 tundi. Lapsed elavad 200km kaugusel. Ma ei ole näinud lapsi mind abistamas, sest neil on nii kiire-kiire. Neil on oma elu, oma sõbrad, huvid, hobid, seltsielu ja töö. Kui ma ükskord vanavanaemaks saan, ehk siis saan aega lastelastelaste hoidmiseks. Kui sis veel üldse elus olen.
vanaisa19. mai 2022, 20:18
Sellele vinguvale Siirile tuletaks meelde, millal vanasti inimesed pensionile said. Praegu käib 60+ vanaema veel tööl ja tahaks äkki nädalavahetusel puhata, mitte preilna läbusessiooni ajal tema lapsi hoida.