EMA VÕI ISA? Kaasaegsed uurimistööd kinnitavad, et lapse heaoluks on oluline side mõlema vanemaga. Seetõttu ei tohiks ükski vanem panna lahkumineku järel teda valiku ette, kas ema või isa. Ometi lahendavad kohtud igal aastal tuhandeid vaidlusi, mille puhul pole vanemad suutnud omavahel suhtlus- ja hooldusõiguse või elatise maksmise korras kokku leppida.Foto: Vida Press
Vanemlus
27. mai 2022, 22:30

KAS EMA VÕI ISA?! Lahku läinud vanemad võõrandavad lapsi eraldi elavast vanemast, pannes neid kahe armsa inimese vahel valima

Ema kaotas pojaga igasuguse kontakti: lubasin lapsel ajutiselt isa juurde välismaale kolida, nüüd minu kõnesid ja sõnumeid eiratakse (2)

„Miks ta mind maha jättis?“ küsib endalt väikene tüdruk. Ta ei mõista, kuidas sai isa ühel päeval lihtsalt koduuksest välja astuda ja kaduda. See tüdruk ei tea, et tegelikult on isa olemas. Ootab ja igatseb teda samamoodi. Kuid on pildilt maas, sest ema lõikas ta nende elust välja. Teisisõnu tegi midagi, mida ükski vanem ei tohiks teha – võõrandas oma lapse lahus elavast vanemast. Tegu on perevägivalla spetsiifilise vormiga, mis ilmnebki enamjaolt just lahkumineku järel.

Kaasaegsed uurimistööd kinnitavad, et lapse heaoluks on oluline side mõlema vanemaga. Lastekaitseseaduski sätestab, et lapsel, kes on lahutatud ühest või mõlemast vanemast, on õigus säilitada isiklikud suhted ja kontakt nii ema kui ka isaga ning lähedaste sugulastega, välja arvatud juhul, kui see kahjustab teda. Ometi lahendavad kohtud igal aastal tuhandeid vaidlusi, kus vanemad ei ole suutnud omavahel suhtlus- ja hooldusõiguse või elatise maksmise korras kokku leppida. Need kohtuvaidlused puudutavad vähemalt üht, vahel ka mitut last.

Elu on näidanud, et isegi kui kohus on määranud, et laps saab elada kordamööda mõlema vanema juures, ei pruugita kohtuotsust täita ning leitakse erinevaid viise, kuidas takistada tema suhtlust teise vanemaga. Kuidas? Õhtulehele jagasid oma kogemusi kaks lapsevanemat ning üks ise lapsena oma isast võõrandatud noor naine. Kõikide osapoolte nimed on toimetusele teada, kuid laste huvide kaitseks on need artiklis muudetud kujul.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99