Proovikivi projekt paneb proovile, aga loob ka uusi võimalusi.

Foto: Erakogu
Eesti uudised
5. juuni 2022, 16:30

VIDEO, MIS VÕIB MUUTA ÕPETAJA ELU | Proovikivi – võimalus tulla, teha ja otsustada!

Tallinna Ülikooli tudengid panid Proovikivi projekti raames kokku kaks videot, mis tutvustavad õpetajatele projektõppe võimalusi. Video tegemisse kaasati lisaks noortele ka Eesti staarid.

Tallinna Ülikoolis saab iga aastal uus grupp tudengeid kogemuse ELU (erialasid lõimiv uuendus) projektis, mis hõlmab endas erinevate tudengite koostööd mõne päevakajalise projekti juures, mis aitab mõnda tahku meie eludes muuta paremaks, lihtsamaks või tulemuslikumaks.

Üheks selliseks ettevõtmiseks on ka Proovikivi projekt.

„Mind esimesena võluski selle projekti juures just see nimi. Tekitas uudishimu, aga kohe ei reetnud, et millega on tegu. Kas tuleb mingi katsumusega hakkama saada? Või aidata kedagi teist, kes vajab tuge mõne mure lahendamisel. Aga haarav oli see kohe,” selgitab projektis osalenud Shara.

Sotsiaalpedagoogina töötav ja hetkel lapsega emapuhkusel olev Birgit meenutab, kuidas ta projektiga liitudes oli võlutud mõttest, et hoolimata PISA tulemustest meie koolides – haridus kipub jääma liiga teoreetiliseks.

„Kui õpetaja ehk niisama iseseisvalt pelgab natuke seda projektipõhist õpet, siis Proovikivi projekti raames on tal tugev ja toetav seljatagune olemas. Muidu pelgalt märksõnadena olevad koostöö, probleemide lahendamine ja see suhtlus kõige selle taustal – imeline lahendus! Eriti tore on see, et projekti ei pea vedama üldse õpetaja, vaid algatajaks võivad olla noored ise. See eluline õppimine ja avaramad võimalused kogeda päris elu. Me ju vajame just neid tulevikutegijaid!” kirjeldab Birgit.

Selle grupi projektina sündis video, mis iseenesest oli nagu omaette Proovikivi projekt.

Asja teeb erilisemaks veel see, et ELU raames valminud videos osalevad põhikooliõpilased.

„Videosse kaasasime ühe meie projektiliikme õpilased, kes said kogemuse projektipõhisest õppest. Kogesid, kuidas erinevaid õppeaineid annab omavahel lõimida. See idee taaskasutusest, mis väikse huumoriga videosse mahtus. Ja loodetavasti aitab see veelgi enam koole, õpetajaid ja õpilasi julgustada. Vaja on ainult tahet sellisel viisil õppida ja kogeda. Meie märkasime kohe, kuidas see vastutuse andmine õpilastele õpetas neile kohusetunnet iseenda, grupi ja ka kogukonna osas,” selgitab Shara.

Birgiti sõnul intervjueerisid nad oma grupiga ka ise mitmeid õpetajaid, kes juba Proovikivi projektiga hariduselus tavapärast õpetamist rikastanud on.

Töökoormus ei suurene

Algklassides õpetajana töötav Kati oli üks selline.

Kati oli ka enne Proovikivi erinevaid projekte oma õpilasteni toonud.

„See eluline viis õppida ja õpetada muutis minu klassi jaoks paljugi. Juba see, et ma ei võtnud omale lisatööd, vaid projektist kujunes materjal meie tundidesse. Ja ka õpilased ei pidanud midagi lisaks tegema. Minu suhe ja koostöö oma õpilastega jõudis ka hoopis teisele tasemele. Ja ikka see palju räägitud vastutus, mille õpilased enda kanda võtsid. Ja seda juba algklassis!” avab Kati oma kogemust.

Õpetaja sõnul on loomulikult esialgu hirmul suured silmad, aga soovitab väga õpetajatel see „risk” võtta.

„Töökoormus läks palju väiksemaks! Ma ise ka ei usu, aga nii see oli. Kui muidu pidin igaks ainetunniks valmistuma, siis projektõppes olev läbiv teema saatis meie tegemisi ja toetas ainete lõimimist. Üheks meie teemaks oli näiteks taaskasutus. Lapsed said lugeda selle kohta, uurida, mõõta, arvestada, materjale otsida ja neid omavahel sobitada. Kokku sai meie projektist iga ema väga erilise kingituse. Ja mis samuti õppimise puhul oluline – lapsed olid aktiivsed osalised, kes ise kõiki etappe väga nautisid. Õppisid viisil, mis neile ei tundnud üldse õppimisena.”

Proovikivi meeskond tegi väikese tutvustava video ka kaasates Eesti staare. Teiste seas astuvad üles Jaagup Kreem, Marju Länik, Taavi Immato.

Vaata ka SIIT videost, kuidas ELU projekti raames tudengid õpilaste õppetööd Proovikivi abil rikastama kutsuvad!

Proovikivi kohta saad uurida lähemalt SIIT ja SIIT!