Foto: TAIRO LUTTER
Uudised
20. juuni 2022, 17:27

HALB ÜLLATUS! Lapsepuhkuse päevad välja võtnud vanemat tabas palgapäeval šokk: „Ma, rumal, eeldasin, et siis maksab sotsiaalamet sulle ikka palka!“ (6)

Uus lapsepuhkuste süsteem näeb ette, et vanemal on iga lapse eest ette nähtud 10 päeva lapsepuhkust kuni lapse 14aastaseks saamiseni. Üht ema tabas palgapäeval aga halb üllatus – sotsiaalkindlustusamet maksab küll tasu, ent millises mahus?

„Ma rumal eeldasin, et siis maksab sotsiaalamet sulle ikka palka. Sain klapitada oma kahe lapse pealt 20 tööpäeva vabaks ühes kuus ja kui rahad saabusid, siis summa oli nii niru, et hakkasin alles uurima,“ meenutab naine. „Helistasin sotsiaalkindlustusametisse ja lugesin nüüd siis seadust ka. Tuleb välja, et riik pakub sellist vahvat lisahüve küll, et saad 10 päeva puhata, aga rahas kaotad korralikult!“ on ta pettunud. Sotsiaalkindlustusamet maksab 50 protsenti palgast ja lisaks läheb sellest maha ka tulumaks.

Kuidas näeb asja aga sotsiaalkindlustusamet? Kas tegemist on puuduliku kommunikatsiooni ja teavitustööga, et inimesed ei saa päris täpselt aru, kuidas see lapsepuhkusepäevade kasutamine ja tasustamine käib või ei loe inimesed tõesti lihtsalt seadust?

Edasi lugemiseks: