Inimesed

ME ÕPIME VALESTI! Hariduspsühholoog Grete Arro: kõigepealt jagatakse teadmisi ja alles siis lastakse lahendada probleeme. Tuleks teha vastupidi! (5)

LISA KOMMENTAAR

e.12. september 2022, 09:51
Head pottseppa olete näinud? Kahjuks või õnneks ei jõua keegi, kes iga 5 aasta tagant eriala vahetab (rallimehest kokaks, kokast keevitajaks, keevitajast filoloogiks jne.) tippu. Vanasti öeldi: jumalakartus on tarkuse algus. Võetagu aega, et selgitada välja oma kutsumus ja eeldused... Sellega olen küll päri, et mitmekülgne elukogemus tuleb kasuks. Põhimõtteliselt on lapse kooliraha maha visatud, kui ta ei oska käepärastest vahenditest tuld teha või pimesoolepõletiku kahtlust ära tunda. Oskus euroabirahadel põhinevaid projekte arvutis valmis klõbistada ei näita haritust.
Jnrq12. september 2022, 00:27
Nõus. Kes mõttega läbi luges, sai aru, mida öeldi. Keegi ei eelda, et noor hakkab ilma teadmisteta probleeme lahendama. Küll aga tuleb kõigepealt probleem, selle teadvustamine endale, selle kõrvutamine hetkeoskustega - seejärel juba uued teadmised töö käigus. Ehk siis turukeeles - kõigepealt luuakse nõudlus ja siis pakkumine. Töötab palju paremini kui nn lao täitmine esialgu tarbetuna näiva kolaga, mida vajaduse tekkides enam otsidagi ei oska.
PT11. september 2022, 23:01
Idee, et probleemi kohates saad aru, et sa ei tea probleemi lahendamiseks piisavalt ning sellest tekib õppimise motivatsioon, on hea. Aga pealkiri, et kõigepealt hakka probleemi lahendama ja siis hiljem saa teadmisi... see kõlab kahtlaselt. Neid, kes teadmisi, laiemalt kompetentsi omamata probleeme lahendavad (lahendada püüavad) on ikka üksjagu nähtud ja see ei ole kena vaatepilt.
Teeline11. september 2022, 22:06
Vaat see on juba tõeline tase, lahendada probleemi, ilma et sa sellest probleemist arugi saaksid, lahendamisest rääkimata.
nokuule12. september 2022, 08:08
aga nii me ju iga päev elamegi. sina ka kirjutasid selle kommentaari, teadmata probleemi lahendust. aga sa proovisid seda omamoodi lahendada. tuli välja nagu tuli. las ta olla. aga nüüd sa otsid teadmisi ja püüad oma kommenaari uuresti kirjutada. said aru?