Sisuturundus
30. september 2022, 11:57

Uut katust saab tänapäeval paigaldada ka sügisel ja talvel

Uue katuse paigaldamist on Eestis läbi aegade tehtud suviti. Katusetööde hooajalisus tuleneb aga eeskätt majaomanike eelarvamusest, enamikku tänapäevaseid katusematerjale saab paigaldada aasta ringi kasvõi südatalvel, kirjutab Eesti suurima kivikatuste müüja BMI Monieri müügijuht Erkki Tepper. Sügisel ja talvel katuse ehitamisel on isegi mitmeid eeliseid. 

Paljud inimesed arvavad, et katust ei saa väljaspool suvekuid ehitada seetõttu, et vihm võib tööde ajal elamisse tungida ja siseviimistluse rikkuda. Tegelikult on täpselt sama risk ka suvel, sest ka suvekuudel sajab vihma. Seega tuleb sõltumata aastaajast katust ehitada nii, et vihmavesi ei kahjustaks maja ajal, mil vana katus on eemaldatud, ent uut ei ole jõutud veel paigaldada. 

Aluskate pakub majale ajutist kaitset

Veekahjustuste vältimiseks on mitu võimalust. Kui ilm on kuiv ning maja katus keskmise suurusega, võetakse vana katusekate maha ja paigaldatakse ühe päevaga veekindel aluskate. Kvaliteetsed aluskatted (kaaluga vähemalt 160 gr/m2) kohta suudavad ajutise katusekattena kaitsta maja vee ja lume eest vähemalt 4 nädalat. 

Kui aga katusepind on suur või on vaja vahetada ka sarikaid, siis ei pruugi see meetod sobida. Sellisel juhul tehakse katusevahetust eraldi sektorite kaupa, et võimalikult väike osa majast oleks tööde ajal katusega katmata. Vajadusel kaetakse katmata osad ajutiselt presendi või mõne muu veekindla materjaliga kinni. Kasutades tehases juba valmistoodetud kandesõrestikku ehk ferme, saab lihtsama katusega eramajal need paika päevaga ning järgmise päeva õhtuks on veekindel aluskate majal peal. 

Külmakraadid välistavad vihmavee tuppa jõudmise 

Veekahjustuste vältimiseks on isegi kõige turvalisem teha katusevahetust külmakraadidega. Kui ka öösel on sadanud lund, lükkavad katusemeistrid selle hommikul tööle tulles veekindla aluskatte või ajutise veekindla katte pealt ära ning katusematerjali paigaldustöö võib pihta hakata. Pole aga mingit ohtu, et vihmavesi kuidagi tuppa pääseks.

Sageli arvatakse, et sügisel või talvel ei saa katust ehitada lihtsalt seepärast, et ehitajatel hakkab külm ning seetõttu pole võimalik katust paigaldada. Üldiselt on aga ehitajad harjunud ka külmaga töötama ning nende riietus ja töövahendid on ka ilmaoludele vastavad.

Väljaspool suveperioodi katust ehitades tuleb aga kindlasti paigaldada kvaliteetne aluskate, millel on topelt liimiribad, mitte aga ainult ühes servas. Ainult nii nakkuvad aluskatte paanid korralikud teineteise külge, mis tagab ühenduskohtade vee- ja tuulepidavuse. Samuti tuleb silmas pidada, et suuremate külmade ajal vajavad rulltihendite liimuvad osad enne paigaldust fööniga soojendamist. 

Sama kehtib ka bituumensindlite paigaldamisel, kui õhutemperatuur peaks parima tulemuse saavutamiseks olema vähemalt +6 °C. Kui õhusooja on alla selle, tuleb materjali 2–3 päeva enne paigaldamist soojas (+20 °C) hoida. Siiski ei tohiks sindleid paigaldada miinuskraadidega, sest külmaga muutub materjal rabedaks ning võib murduda. Samuti ei toimi külmakraadidel korralikult liim. Töö ajal tuleb jälgida, et aluspinnal poleks lund, jääd ega niiskust. 

Keskmise eramaja katusevahetuseks kulub 5 päeva

Väljaspool hooaega katuse ehitamise üheks plussiks on see, et siis on ehitajatel sageli vähem tööd. Tänu sellele võib saada talvel uue katuse kiiremini, kvaliteetsemalt ja soodsamalt ehitatud, kuna vaba ja kvaliteetset tööjõudu on rohkem saadaval kui suvel. 

Kogenud katusemeistrid saavad 200-ruutmeetrise ilma vintskappideta eramaja katuse tehtud maksimaalselt viie päevaga – üks päev aluskatte paigaldamisele, teine roovidele ning siis kolm päeva katusekivide, äärekivide ja harja paigaldusele. Viiepäevase valmimistähtaja eelduseks on muidugi see, et kivid tõstetakse katusele tõstukiga ja kivipakid jaotatakse õige vahemaaga ära.

Kui sul on katusevahetus lähiajal plaanis, siis võta oma katusele BMI Monierist hinnapakkumine või küsi tasuta konsultatsiooni!

BMI Monier
www.monier.ee
627 5560