Foto: Pexels
Uudised
28. oktoober 2022, 14:19

KAS JA MILLAL VÕIB LAPSI PILDISTADA? Ekspert: laps peab andma selleks oma nõusoleku

Pildid vanniskäigust ja kuumal suvepäeval hoovis vihmutite all silkavatest lastest, nunnud beebipildid paljast imikust – kõik need võivad tuua aga kurja karja. Marko Mihkelsoni tehtud lapsefotode skandaali valguses – milliseid pilte võib lastest teha ja milliseid mitte? Isegi kui neid kuskil ei jagata, võivad need sattuda näiteks pilve ja sealt juba laia maailma.

Enne pealtnäha süütute piltide tegemist ja veelgi enam, enne jagamist, peaks vanem endalt küsima, kas see on lapspornograafia või väärkohtlemine. Paljud pildid, kus väikesed lapsed paljalt poseerivad, ei pruugi vanemate jaoks punaste lippudena mõjuda. Näiteks esitati Ameerikas Utah's ühele paarile süüdistus alaealise seksuaalses ärakasutamises, kui politsei teatas, et ema on pildistanud lapse isa väikest poega seksuaalselt ära kasutamas. Süüdistusest siiski loobuti, kui uurijad tegid kindlaks, et pildid olid tegelikult kahjutud vannitamisjärgsed fotod. Sarnane juhtum on olnud ka paariga Arizonasest, kirjutab Findlaw.com.

Kuigi viimastel aastatel on selliseid juhtumeid pigem vähem ja enamik süüdistusi ka tühistatud, on juba kahju vanemate mainele ja tööle tehtud.

Seega kehtib üks rusikareegel.

Edasi lugemiseks: