JÕHKER KOOLIPÄEV: Nooruk koges kiusamist igal koolipäeval. Kord läks see eriti hulluks ning tal lõhuti breketid. Pilt on illustreeriv.Foto: Vallo Kruuser / Delfi Meedia
Eesti uudised
24. november 2022, 13:08

TABEL | „IGA PÄEV SELLES KOOLIS OLI PÕRGU!“ Kuidas panna piir koolikiusamisele? (6)

„Need poisid surusid mu pea peldikupotti ning sundisid sealt vett ja kust jooma,“ räägib nooruk, kellel pole põhikooliajast ainsatki head mälestust. Kuidas saaks koolikiusamist vältida? 

25aastane Mait (nimi muudetud) ütleb, et tal on siiani raske meenutada enda põhikooliaega. Lääne-Virumaa koolis õppinud noormees tunnistab, et kiusamine algas juba esimesest klassist. „Ma olin see naljakas prillidega poiss nagu Harry Potteri peategelane, breketitega ka veel. Ilmselt seetõttu algas norimine, mis iga päevaga muutus aina hullemaks,“ ütleb ta. Alguses ei rääkinud Mait kiusamisest ei õpetajatele ega lapsevanematele, kuid kui see muutus vägivallaks, polnud enam võimalik seda varjata.

See on vaid üks näide kohutavast koolikiusust, mis pole kuhugi kadunud. Haridus- ja noorteamet pakub koolidele igal aastal tasuta rahulolu-uuringut. Uuritakse muuhulgas, kui hästi tunnevad õpilased end koolis ning kas kogevad ka kiusamist. Sellist pingerida ei avaldata igal aastal meedias, nagu tehakse näiteks riigieksamite tulemuste puhul.

Näitajaks on 8. klassi õpilaste osakaal, kes on rahulolu-uuringus kinnitanud, et nad ei ole viimase kahe nädala jooksul koolis korduvat kiusamist kogenud. Mõne kooli kohta andmeid puuduvad. See tähendab, et kas kool pole uuringus osalenud, või on küsitluses osalenud vähem kui viis õpilast.

Edasi lugemiseks: