Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
31. mai 2016, 13:20

Veri, s*** ja röökimine ehk millega peaks arvestama mees, kes läheb sünnitusele kaasa? (25)

Kui sa oled otsustanud (või on naine sinu eest otsustanud), et sa lähed oma naisega sünnitusmajja kaasa ja oled talle oma lapse ilmaletulekul toeks, siis peaksid varakult jätma meelde mõned näpunäited. Sest see on üks imeilus kogemus – kuid ei näe üldse ilus välja.

Rahu, ainult rahu

Su naine on sünnitusvaludest pöörane ja kui sina oled närvis ja ebakindel, siis on tal veel raskem. Pea meeles, et oled läinud sünnitusele tugiisikuks ja sinu eesmärk on pakkuda tuge ka rahuliku meele ja tasakaalukusega.

Naine võib valust röökida, pööraselt sõimata, süüdistada sind, et sa oled igavene s**apea ja mõistmatu lojus (kui sa ei oska sekundipealt ta mõtteid lugeda ja tema soove ennetada). Ta võib öelda, et kõik on tema süü ja asuda tõsimeeli tegema ettevalmistusi kojuminekuks. Lisaks võib naine oma soovide osas ka sekundipealt ümber mõelda ja röögatada sinu peale, kui oled ta tema soovi kohaselt istuma aidanud, kuid tema on jõudnud vahepeal otsustada, et tahab hoopis seista.

Hinga rahulikult sisse ja meenuta endale, et ükski sünnitus ei kesta igavesti. Üsna pea on ta jälle vagur nagu lambuke, sina saad lõigata läbi oma lapse nabanööri ja ta uhke issina esmakordselt sülle võtta. Mõned tunnid kannatlikkust on seda väärt.

Ole füüsiliseks toeks

Vea teda sünnituse kiirendamiseks ringi, aita vajadusel vanni või vetsu, säti istuma või lamama, masseeri (või lepi kohe, et ta ei taha massaaži), hoia kätt.

Ole vahendaja ja abiline, aga ära jää jalgu

Anna ämmaemandale teada, kui naerugaas otsa hakkab saama ja mõõda tuhude kestust ning vaheaegu. Samas ära koperda kõigil jalus ning kuula spetsialistide korraldusi. Su naine võib tahta, et sa tal näiteks põlvi mudiksid, kuid kui ämmaemand sind jalust käsutab, siis kuuletu talle.

Ära jõllita

Pea meeles: tõenäoliselt tahad sa selle naisega kunagi veel seksida. Nii on su vaimse tervise seisukohast palju parem, kui sa ei vahi pidevalt, silmad punnis, ta sünnitavat alakeha. Sealt eritub igasuguseid ollusi. Muuhulgas võib juhtuda, et naisel on viimasest vetsuskäimisest liiga palju aega möödas ja pressimise käigus tuleb välja ka lõpuniseeditud toitu. Ka platsenta ei näe liiga ilus välja. Nagu ka sünnituskuju omandanud suguorganid. Vaata naisele otsa, keskendu (kaasa)hingamisele ja sellele, et ta su kätt lömaks pigistab, selle asemel, et jõllitada veritsevat kubet. 

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

Spetsialistid räägivad

Siinkohal nõuandeid issile-tugiisikule ka haigekassa ja ämmaemandate ühingu 2009. aastal väljaantud voldikust.

Kes on tugiisik?

Sünnitajale lähedane, meeldiv, armas ja hooliv inimene, kes tahab ja jõuab naist sünnituse ajal aidata. Tugiisikuks võib olla nii sünnitaja mees, kui ka hea sõbranna, õde, ema, jne. Sünnitaja heaolu sõltub palju inimestest, kes teda ümbritsevad ja talle lähimat tuge sünnituse ajal pakuvad.

Mida tugiisik saab sünnitaja heaks teha?

* Ole sünnitaja jaoks olemas

* Ole positiivne

* Tuhu ajal on hea, kui on kellel käest kinni hoida või kui on kellegi najale toetuda

* Tunnusta ja kiida sünnitajat

* Hooli, mõista ja täida soove

* Hinga koos sünnitajaga

* Paku juua ja süüa

* Pühi higi

* Aita sünnitajal keskenduda ja austa vaikust

* Aita muuta asendeid

* Masseeri ja silita hellalt, rahustavalt, julgustavalt

* Rahusta ja lohuta

* Ole vahendaja sünnitaja ja personali vahel

* Jaga vastutust otsustamisel

* Nõustu, kui sünnitaja ei soovi silitusi, massaaži või hellitusi.

Kuidas tugiisik saab aidata naisel tuhusid leevendada ja lõdvestumisasendeid võtta, vaata juba SIIT