Lapsevanemana on väga oluline aidata oma lapsel uues rollis kohaneda. Foto: Pan Xiaozhen / Unsplash
Uudised
2. september 2020, 12:45

LAPSEVANEMALE: tee koolirütmiga harjumine lapsele lihtsaks!

Kooliaasta algus nõuab uute olude ja kogemustega kohanemist nii kooliteed alustavatelt lastelt ja nende vanematelt kui ka pika suve puhanud õpilastelt. Kuidas sisseelamine uude rütmi kergemaks teha annab nõu psühholoog Ave Rohtla-Alp, Viljandimaa Rajaleidja keskuse õppenõustaja.

Aita kaasa nii:

Hea ööuni. Kindlasti jälgi, et laps magaks piisavalt. Algklassilaps vajab ööund 8–11 tundi, vanemad õpilased vähemalt 8 tundi.

Pange paika koolilapse kohustused. Aruta koos lapsega uusi reegleid ja tema vastutust nende täitmisel. Laps peab korrast meelsamini kinni, kui kokkulepped on sõlmitud koos ja tema arvamuse ning vajadustega on arvestatud.

Ole positiivne! Lapsel on kergem kooliteed alustada, kui vanem suhtub kooli ja õppimisse positiivselt. Täiskasvanute negatiivse alatooniga lood enda kooliajast, ka humoorikas võtmes esitatuna, võivad muuta lapse ärevaks ja takistada tema head toimetulekut õpikeskkonnas.

Toeta ja tunne huvi. Kui kooli läheb sinu esimene laps, on olukord ka sulle uudne. Säilita siiski rahu ja ole lapse kõrval, kuid anna talle võimalus uues olukorras ise toime tulla. Kuula ja jälgi, kuidas tal läheb, tunne siirast huvi tema koolipäeva ja uute sõprade vastu. Ole mõistev ja kindlasti väldi negatiivseid hinnanguid.

Kiida lapse tööd. Tunnusta last püüdlikkuse ja innukuse eest, mitte ainult perfektse tulemuse korral. Kiida ka pisikest positiivset arengut.

Ole kannatlik. Vahel läheb lapsel kohanemiseks rohkem aega ja sa pead talle ka elementaarseid asju korduvalt meelde tuletama. Tee seda rahulikult!