Tegele lemmikloomadega - looma lähedus vähendab stressi ja üksindustunnet.Foto: PantherMedia/Scanpix
Uudised
3. veebruar 2019, 15:00

KAKS ÜHE HOOBIGA: hobid, mis peletavad igavuse ja hoiavad tervist

Vaba aja tegevused võivad olla ka tervisele kasulikud, kirjutab Medical News Today. Millisega neist sina oma aega täidad?

1. Tantsimine. Õhtune klubis tantsimine on igati kasulik treening, kui sa selle juures vaid alkoholiga ei liialda. Või kui sulle rahvamassis väänlemine ei istu, pane õhtul kodus ise meeldiv muusika mängima ja tantsi üksi, kahekesi või koos lastega. Kalorid põlevad ja lõbus on ka.

2. Aiapidamine. Esiteks on õues, värskes õhus viibimine sulle äärmiselt kasulik. Teiseks, aias rügamine, tassimine, umbrohu kiskumine, peenra kõrval kükitamine, need kõik treenivad musklit. Ära ainult liiga pikalt ühes sundasendis istudes endale liiga tee. Ka on taimede eest hoolitsemine ja istutamine vaimselt rahustavad tegevused.

3. Kirjutamine. Päevikut ei pea pidama vaid teismeeas. See võib olla väga kasulik depressiooni ja stressi leevendamisel ning aitab päeva lõpus mõtteid korrastada ning prioriteete seada. Ka näitavad mõned uuringud, et rasket haigust, näiteks vähki põdevad inimesed lepivad oma haigusega ning suudavad eluga edasi minna kergemini, kui on oma negatiivsed tunded välja kirjutada saanud.

4. Muusika. Nagu kirjutaminegi, aitab muusika kas rahustada või siis just emotsioone ja pingeid välja elada.

5. Loomadega tegelemine. Kui sul endal lemmiklooma pole, siis võid uurida, kas saad mõnes kodu lähedal olevas varjupaigas koertega jalutamas käia. Kuid üldiselt hoiavad lemmikud inimese aktiivsena, utsitavad temaga koos välja minema, mängima ja värsket õhku hingama. Samuti vähendab looma lähedus stressi ja üksildustunnet.