Foto: FRANCK CAMHI / Alamy
Uudised
9. veebruar 2019, 18:49

Lugeja küsib: kuidas hooldada rastapatse? (5)

Oma välimusega eksperimenteerimine tuleb teismelistel varem või hiljem päevakorda. Mida oleks hea teada, kui su võsuke ühel päeval rasta- või afropatse nõudma hakkab?

Rastade tegemiseks on erinevaid võimalusi – näiteks võib juuksed jagada võrdseteks salkudeks ja hõõruda salke peopesade vahel pusade tekkimiseni. Teine võimalus on juuste tagurpidi kammimine. Rastapatse (dreadlocks) saab juustesse teha, kui kiharad on vähemalt 10 cm pikad. Tõsi, nii lühikestesse juustesse tehtud patsid jäävad siis väga lühikesed ja alustuseks peaks need mõneks nädalaks kummiga kinni panema. Rastapatse on lihtsam teha ja patsid lukustuvad kiiremini, kui juuksetüüp on pehme ja õhuke. Mida karmimad ja tugevamad on juuksed, seda raskem on sundida neid patsis püsima.

Kui on soov rastapatsidele pikendusi panna, võiksid juuksed olla vähemalt 20sentimeetrised. Pikenduste panemine sõltub ka peanaha ja juuste olukorrast ning inimese tundlikkusest – mõnel juhul peanahk liigse raskuse külge riputamist lihtsalt ei talu ja hakkab protestima. See aga võib kaasa tuua tohutu sügeluse, peanaha kuivuse või hoopis liigse rasutootmise. Samuti võib inimene osutuda lisajuuste materjali vastu allergiliseks.

Aega tuleks dreadlock'ide tegemiseks varuda vähemalt 8 tundi, väga pikkade patside puhul kauem. 

Hooldus

Levinud eksiarvamus, et rastapatse ei pesta ega hooldata, pole kindlasti tõsi – vastupidi, rastapatsidega on üsna palju tegemist!

Rastapatse võiks professionaalselt hooldada vähemalt korra paari kuu jooksul ja kodus pärast igat pesu, eriti patside algusjärgus. Kõige tähtsam on hoida juuksed puhtana, siis saavad need omavahel «lukku minna», sest kui juuksed on rasused, on need libedad ega lukustu. Pesemiseks on parim šampoon, mis ei jäta juuste pinnale lisaaineid ega tee juukseid libedaks. Aeg-ajalt tuleks patse ka toita ning peanahkki igatseb niisutamist.

Rastadel läheb aega, kuni need «küpsevad» ja valmis saavad. Alguses on need üsna pehmed ja kui nende eest ei hoolitseta, võivad need kergelt oma kuju muuta: tekivad paunad ja kõverused ja siis saab hooldamisest juba patside parandamine. Tavaliselt muutuvad patsid tihkeks ja tugevaks umbes pool aastat pärast tegemist – siis on juuksed omavahel n-ö lukku läinud.