Foto: Pixabay
Uudised
26. märts 2019, 13:55

Lapsi igatsev naine palub abi: ma ei saa kunagi ise sünnitada. Aidake mul minna Ukrainasse, sest Eestis on asendusemadus keelatud (72)

Soomes elav eestlanna Daisy ja tema abikaasa on juba aastaid unistanud laste saamisest, ent paraku pole see loomulikul teel võimalik. Viis aastat tagasi surrogaatlust kasutada üritanud paar sai toona petta, kuid nüüd on neil avanud uus võimalus. Daisy läkitas hiljuti sotsiaalmeediasse liigutava abipalve ja loodab lahkete inimeste abiga oma suurim unistus peagi täide viia. 

"See algas kõik, kui ma olin 15aastane ja sain teada, et ma ei saa kunagi lapsi (sündisin ilma emakata, kuid olemas on siiski toimivad munasarjad). Tol ajal ma nutsin ennast lihtsalt magama, tundsin ennast nii üksi ja abituna. (Nutan vahel nüüdki, sest selle teadmisega on raske leppida). Lapsi olen ma alati soovinud ja palju," kirjutab Daisy. "Elu läks edasi, olen siiani hakkama saanud, tol ajal ei mõelnud selle peale, pole ju ometi raske haigus millega elatud ei saaks. Pärast seda, kui enda kõrvale leidsin oma abikaasa, muutus kõik."

Daisy on oma abikaasaga koos olnud peaaegu seitse aastat ja viis sellest ka ametlikult abielus: "Viis aastat tagasi üritasime ka kasutada surrogaatlust, kuid sattusime pettuse ohvriks. Pärast seda valusat lööki me loobusime oma lapse saamisest ja otsustasime, et lapsendame. Kaks aastat kestis see tants ja trall, et saaksime lapsendamise loa. Jah, me saime selle loa ja oleme edukalt järjekorras, kui seda saab nii öelda. Kuid lood ei ole sellega eriti positiivsed, kuna me soovime imikut, on ooteaeg meeletult pikk ja suureks miinuseks on ka see, et “me oleme nii noored”, seda ütles meile meie sotsiaalnõustaja."

"Lapse saamine on unistus! See ei ole eluks vajalik – jah, ma tean seda väga hästi! Kuid mõte sellest, et vanemas eas oleme vaid meie kaks, siis seda ma tõesti ei soovi," ütleb Daisy. "Pikkade uurimiste ja soovitustega oleme leidnud usaldusväärse kliiniku Ukrainas ( Feskov Human Reproduction Group), kes saavad meid aidata oma enda lapse saamisega. Kuna Eestis on surrogaatlus keelatud, siis kahjuks peame mujal riigis selle sooritama. Surrogaatlus Ukrainas on pikk ja keeruline ettevõtmine ja kahjuks väga kallis."

Ettevõtmise kogumaksumus on Daisy sõnul 48 998 eurot, millele lisanduvad veel lennukipiletid. "Kokku peame ise käima kohapeal neli korda ja kui laps sünnib, siis tuleb viibida Ukrainas umbes kuu aega, et saaksime paberimajanduse korda," seletab ta. "Usun, et kõik mõistavad, et sellise raha kogumine on väga raske, kui isegi mitte võimatu. Selle pärast ma palun teilt, teie abi! Iga väiksemgi toetus on suureks abiks."

Daisy Mustonen
Swedbank
EE212200221034210700
Selgitus: Surrogaatluse fond

Eesti seaduste järgi on surrogaatemadus ehk asendusemadus siinmail keelatud, kuid kuskil pole kirjas, et inimene ei või kasutada doonorema teenust riigis, kus see on seaduslik. Mitmed eestlased on käinud teistes riikides surrogaadi abil lapsi saamas, ent see omakorda on kaasa toonud veel enam juriidilisi probleeme seoses lapse Eestisse toomisega. 

Ameerikas abiellunud ärimehed Mart Haber ja Taivo Piller said möödunud aastal tänu asendusemale kaksikute lapsevanemateks. "Võib öelda, et ta teenib teise aastapalga," sõnas Mart oktoobris LP-le antud intervjuus. Lapsevanemateks saamise protsess kestis meeste jaoks kolm aastat. "Blondi ja sinisilmse asemel valisime pisut punapäise, iiri-poola segatud verega naise munaraku," paljastas Mart veel.