Foto: pixabay.com
Eesti uudised
25. juuni 2019, 07:13

Politsei: 80 protsenti kadunud lapsi on korduvad jooksikud (10)

Politsei- ja piirivalveameti teatel on viimase aasta näitel kõikidest teadmata kadunud inimeste teadetest 2833 ehk 60% seotud alaealistega ja nendest 80% on korduvad: näiteks on ühe lastekodu kasvandiku teadmata põhjustel lahkumisest teavitatud 47 korda.

Iga aastaga laekub PPA- le järjest rohkem teateid inimeste  kadumistest: alates 2013 aastast on teadete arv tõusnud 1592 teatelt 4699 teateni. 381 alaealist  põhjustab kokku 2273 kadumist aastas, mille puhul oodatakse politsei reageerimist. Eelmisel aastal on korduvalt pöördutud politsei poole mitmetest lastekodudest, hooldekodudest ja turvakodust. Teenuste pakkumisel on oluline garanteerida lapse turvalisus, et tema elu ja tervis ei satuks ohtu, teatas PPA ennetuse ja süüteomenetluse büroo juht politseikolonelleitnant Toomas Loho siseministeeriumile.

Selle tagamine on kaheldav, kui laps on aasta jooksul korduvalt kodust või elukohast teadmata põhjustel ära jooksnud või ära läinud, lisab ta. Näiteks Kohtla-Nõmme lastekodu ühest 14aastasest kasvandikust on mullu teavitatud 47 korda, Narva sotsiaaltöökeskuse turvakodu 16aastasest kasvandikust 46 korda ja Tallinna lastekodu 11aastasest kasvandikust 42 korda.  

PPA saab tegelda üksnes tagajärgedega, teenusepakkujatel on aga võimalus selliseid olukordi ära hoida ja ennetada, märgib Loho, paludes siseministeeriumil leida koostöös sotsiaalministeeriumi ning haridus- ja teadusministeeriumiga olukorrale lahendus.