Võimatu on saada isalt ülemäära palju kallistusi. Foto: Vlada Karpovich / Pexels
Vanemlus
5. november 2021, 10:56

Soovitused, mida tasub teada: 24 head nippi, kuidas olla parem isa

Hea isa ei osta oma lapsele kogu mänguasjapoodi tühjaks, vaid veedab temaga hoopis koos aega. Uuringud on näidanud, et just koosolemise aeg jätab lastele sügava jälje, mitte uued mänguasjad. Blogi Happy You Happy Family jagab 24 nippi, kuidas olla parem isa. 

Sa ei pea nimekirjast kõike täitma, vaid juhindu oma südametunnistusest. Kui nimekirjas on midagi, mida sa pole kunagi teinud, siis võta see täna endale eesmärgiks. 

1. Olge koos garaažis. Järgmisel korral, kui garaaži midagi ehitama või parandama lähed, võta laps kaasa. Selgita, mida tahad saavutada ja lase tal aidata. Pea meeles, et aega läheb kindlasti rohkem.

2. Tantsi koos lapsega isegi siis, kui arvad, et sa ei oska tantsida. Koos muusika kuulamine loob häid sidemeid ja tekitab mälestusi.

3. Hoia järjepidevust. Tee iga päev või kord nädalas koos lapsega midagi, mis on just teile kahele. See ei pea olema sugugi midagi väga erilist. Näiteks hommikupudru söömine, hammaste pesu, riiete valimine vms.

Hea isa kuulab oma last ja veedab temaga koos aega. Foto: Caroline Hernandez / Unsplash

4. Küsi küsimusi. Õhtusöögilauas võiks olla aeg küsimuste esitamiseks ja laste kuulamiseks. Kui lapsel on mure, ära proovi seda kohe lahendada, lihtsalt kuula ja vajadusel proovige koos lahendus leida.

11 head küsimust lapsele esitamiseks:

  • Mis sulle täna naeratuse suule tõi?

  • Too mõni headuse näide, mida täna tegid või nägid?

  • Mida loovat sa täna tegid?

  • Kas keegi puudus täna koolist?

  • Mis on midagi, mida sa täna tead, aga ei teadnud veel eile?

  • Kas lõunasöök oli maitsev?

  • Mis oli kõige raskem ülesanne täna?

  • Kui saaksid tänases päevas midagi muuta, siis mis see oleks?

  • Mis su õpetaja täna naeratama pani? Mis teda kurvastas?

  • Kui saaksid kellegagi klassis koha vahetada, siis kes see oleks? Ja miks?

  • Milline inimene sa täna olid?

5. Õpeta reegleid. Kui vaatad telerist jalkavõistlusi, õpeta lapsele reegleid, mille järgi mängu mängitakse.

6. Loe ette. Laps pole ettelugemiseks kunagi liiga vana. Väiksematele unejutt, suurematega tehke sama raamatu ettelugemise vahetusi – kord tema, kord sina.

7. Üllata. Tule töölt varem koju või võta pool hommikut vabaks.

8. Võtke kasutusele ühine päevik. Joonistage või kirjutage sinna oma põnevaid ja ka muret tekitavaid seikasid. Päeviku abil saab näha, kuidas lapsel läheb ja nii leiab jututeemasid, mis muidu ehk väljagi ei tuleks.

9. Võta laps tööle kaasa. Vähemalt korra elus näita neile, kus sa töötad: oma lauda, töökaaslasi, kohvinurka, koosolekuruumi ja räägi, mida sa päev otsa teed, kui sind kodus pole.

10. Ütle midagi olulist. Tuleta lapsele pidevalt meelde, et sa armastad neid tingimusteta. Näiteks: „Sa oled mulle oluline“, „Ma olen õnnelik, et saan olla su isa“ või lihtsalt „Ma armastan sind!“.

11. Räägi lugusid. Räägi lastele oma elust lapsena ja noorena ning ka neist endist, kui nad olid nooremad.

12. Mine välja. Pärast pikka tööpäeva oled kindlasti väsinud, aga võta see 15 minutit enne õhtusööki ja mängi lastega natuke aega õues, otsige putukaid või tehke väike jalgrattasõit ümber kvartali.

13. Valmistage koos õhtusööki. Tehke koos lastega kord nädalas süüa, isegi kui tavaliselt teeb seda abikaasa. Olgu selleks siis pannkoogihommik pühapäeval või reedeõhtune eine. Mõelge koos välja, mida teha ja asuge asja kallale. Boonusena sööb laps kindlasti parema meelega enda tehtud toitu.

Olgu selleks siis pannkoogihommik pühapäeval või reedeõhtune eine. Foto: Elly Fairytale / Pexels

14. Istu ja mängi. Jäta nutiseadmed kõrvale ja mängi lapsega päriselt kasvõi paar minutit.

15. Räägi nalju. Koos lastega naermine on tõeliselt lõõgastav tegevus. 

16. Alusta padjasõda. Saab nalja ja see kulutab energiat.

17. Näita välja tänulikkust. Kui laps sind aitab, siis pea meeles teda korralikult tänada.

18. Vaadake koos pilte. Lapse beebipildid, sinu enda lapsepõlvepildid või vanemate pildid annavad ainest paljudeks lugudeks.

19. Tehke koos sporti. Selline koostegemine ühendab.

20. Minge kohvikusse. Endale kohv, lapsele kakao ja nautige koos vaba aega näiteks lauamängu mängides.

Minge koos kohvikusse. Foto: Samuel Cesar / Unsplash

21. Ütle jah. Üllata last sellega, et ütled iga tema küsimuse peale jah, isegi kui tavaliselt ütleksid ei. Kas šokolaadi saab? Jah. Kas tuled minuga mängima? Jah. Kas ma võin ise autot juhtida? Eem... Jah?

22. Vabanda. Kui sa kaotad enesevalitsuse ja tõstad lapse peale häält, siis vabanda ja ütle, et proovid järgmisel korral paremini. Kui sa ei pannud tema küsimust tähele, vabanda ja palu küsimust korrata. Kui sa ei suutnud oma lubadust täita, siis vabanda ja ütle, et tahad seda heastada.

23. Ole kohal erinevatel üritustel, mis toimuvad koolis või lasteaias.

24. Kallista. Palju! Võimatu on saada isalt ülemäära palju kallistusi. Vaata, et need oleksid ikka korralikult pikad, vähemalt kuus sekundit. Kui lapsed on juba suuremad, alusta käeplaksust ja liigu sealt edasi kallistuse poole.