Tehke oma pere aastat kokku võttev film - seda on tore üheskoos teha ja kõigil vahva vaadata. Kui filmitegemisest teha iga-aastane traditsioon, saab aastatega kokku terve perekroonika. Foto: Vida Press
Uudised
20. detsember 2020, 14:52

Lugu ilmus Õhtulehe 2019. aasta jõululisas

VAHVAD TEGEVUSED: nii veedad pühade ajal perega mõnusalt aega

Jõulud on aeg, mil veeta perega koos aega. Lapsed ei pea minema kooli, vanemad tööle, ilm võib aga jõulude ajal siin kandis olla tuuline ja märg. Nii tasubki aegsasti mõelda, kuidas kodus sisukalt aega veeta. 

Kindlasti tasub teha põhjalik plaan, et pärast poleks põhjust kahetseda, miks pikad pühad sai lihtsalt maha logeldud. Ideed, mida perega üheskoos ette võiks võtta, panevad ehk mõtte liikuma ja annavad võimaluse midagi veel põnevamat välja nuputada.

Nokitsege üheskoos

Leidke jõulude eel aega kogu perega jõulukaarte ja -kaunistusi meisterdada. Lastele pakuvad sellised koostegemised alati palju rõõmu, ka jututeemad võivad laua taga õige huvitavaks muutuda. Võimalik, et saate oma laste kohta teada midagi täiesti uut. Kunstiande puudumise põhjendusega ei maksa ühismeisterdustest viilida: juhiseid leiab internetist kuhjaga.

Ühine kõne sugulastele

Vali jõuluajast üks õhtu, kutsu kogu pere elutuppa, lülita teler välja ja võta telefon, et helistada sugulastele. Lülita sisse telefoni valjuhääldi või veel parem – tee videokõne. Laske lastel lugeda mõni luuletus või laulge tervituseks üheskoos jõululaul. Tihtilugu postitatakse jõulutervitus sotsiaalvõrgustike kaudu, kuid elav hääl on hoopis teine asi. Helista oma onudele-tädidele või teistele sugulastele, kellega jõuluajal kohtuda ei õnnestu ja keda muulgi ajal harva näed, aga kellega soovid siiski ühendust hoida. Perekond on elus üks olulisemaid asju.

Pilk minevikku

Kui pere jõulupühadeks koos, kasuta juhust ja otsi välja vanad perealbumid. Näita pilte ja räägi lugusid oma lapsepõlvest ja neist lähedastest, keda enam pole, palu vanemal põlvkonnal pajatada ammustest aegadest, jagada albumite toel mälestuskilde ja meenutusi.

Lapsed ja lapselapsed saaksid vana(vana)vanemate mälestusi kuulates teada, kes on kõik need inimesed vanadel fotodel. Noorematel täiskasvanutel oleks mõistlik olulisim kuuldust ettenägelikult kirja panna – igas peres jõuab liigagi kiiresti kätte aeg, kus küsida pole enam ke lleltki ja jääb vaid kibedasti kahetseda, et õigel ajal ei taibatud rohkem pärida.

Pereteatri etendus

Kui ootad külalisi uusaastapeole, valmista neile ette pereteater. Võid valida etenduse, kuhu saab kaasata ka külalised. Sellistes etendustes on tavaliselt üks muinasjutuvestja, kes räägib kõike, mida tegelased teevad, nii et külalistel on ka ettevalmistusteta lihtne kaasa lüüa. Vajadusel valmista maskid ja papist kaunistused, selleks varu aegsasti pappi, paberit, liimi, värve jm. Veedad suurepäraselt aega, isegi kui etendus kestab vaid veerand tundi. Muidugi võib etendust filmida, et laadida see sotsiaalvõrgustikku või hoida lihtsalt endale mälestuseks.

Telk keset tuba

Kui ilm on nii kehv, et matkast loodusesse ei kipu midagi välja tulema, saad ära jäänud retke korvamiseks panna lastele keset tuba püsti telgi ja teha selle ümber laagriplatsi. Kui elad eramus, õnnestub ehk akna taha ka tõeline laagrilõke teha – ainult telk on toas. Kui telki pole, on vaja vaid paari köit ja tekke-voodikatteid, et valmis meisterdada peavarju pakkuv onnike. Jääb vaid madratsid sisse viia ja saadki lastele pakkuda põnevat laagripaika. Selle õhtu ja öö saad neile sisustada just nii, nagu mõttelend lubab. Lastele meeldib juba tavapärasest erinev ööbimisvõimalus.

Ühised lauamängud

Töö- ja koolipäevade õhtul ei jää lauamängudeks sageli aega, isegi kui lapsed seda häälekalt nõuavad. Pikad pühad on selleks ideaalne aeg: saad alustada juba hommikupoolikul Monopoliga, mis võtab vähemalt paar tundi, ja lõpetada õhtul elevust tekitava Aliase või mis tahes muu pere lemmikmänguga. Miks mitte korraldada lauamänguturniir, kus on välja pandud ka ahvatlevad auhinnad. 

Tehke valmis perefilm

See on tõsine töö terveks päevaks, mida annab pikalt ette valmistada. Alustada tuleks aasta jooksul tehtud fotode-videoklippide läbivaatamisest ja valiku tegemisest, millest siis perefilm kokku panna. Anna võimalus ka noorematele pereliikmetele näidata oma osavust nutiseadmete ja arvuti kasutamises. Niisugusest perefilmist võiks saada iga-aastane traditsioon. Film võiks alati lõppeda jõulupuu kõrval tehtud videoga, kus pereliikmed räägivad lõppeva aasta eredamatest hetkedest, jagavad oma mõtteid ja ootusi.

Üks päev telefonita

See võib olla väga huvitav kogemus, kui mitte keegi pereliikmetest ei lülita telefoni sisse. Tasub siiski mõelda, millega päev sisustada, et see lihtsalt igavlemiseks ei kujuneks. Hea võimalus on korraldada ettelugemistunde: iga pereliige valib peatüki oma lemmikraamatust ja loeb selle teistele ette. Vanemad-vanavanemad võiksid validaka mõne n.-ö moraaliga jõulujutu, mis annab põhjust arutleda koos lastega hea ja kurja, helduse ja ihnsuse, aususe ja valelikkuse, rikkuse ja vaesuse vm üldinimlike teemade üle. Oma ettelugemisvooru peaks saama igaüks, eriti suur asi on see neile, kes lugemiskunsti alles hiljuti selgeks on saanud.