Foto: Mari Luud
Eesti uudised
17. märts 2020, 15:49

ERIOLUKORD EESTIS: kas ja milliste muredega pöördutakse valla poole?

Eestis on kehtestatud eriolukord, mistõttu võib paljudel eestlastel olla keeruline oma igapäevase eluga hakkama saada. Kuidas saavad koroonaviiruse riskigruppi kuuluvad vanurid küttepuud tuppa, kuidas läheb õpilaste e-õpe? Võimaluste piires aitab kohalik omavalitsus.

Valitsus on korduvalt toonitanud, et praegusel raskel ajal tasub vajadusel küsida abi lähedastelt inimestelt, kes ei kuulu viiruse riskirühma. Kui perekonnaliimetel, sõpradel ja tuttavatel pole võimalik abi pakkuda, siis jõudumööda võib aidata ka kohalik omavalitsus. 

Elva valla kommunikatsioonijuht Merilyn Säde ütleb, et esmaspäeva õhtuks oli vallvalitsuse sotsiaal- ja terviseosakonda pöördutud kahel korral, mõlemad küsimused puudutasid eakate inimeste koduhooldust: toidu- ja ravimite toomist ning küttepuude tuppatoomist. 

„Eakate lapsed on kaugel ega soovi, et vanemad käiksid ise poes. Kuna valitsus on soovitanud eakate juurde mitte sõita, on nad sellest juhisest ka lähtunud. Üks perekond on teinud vallavalitsusele ka vastavasisulise taotluse, teine uuris vallapoolseid võimalusi ning võttis mõtlemisaja,“ ütleb Säde

Mitmel pool levib jutt, et kuna praegu peavad koolilapsed kodus õppima, takerdub paljude õppetöö selle taha, et kodus pole sobivat arvutit. Elva vallavalitsuse poole ei ole veel ükski perekond säärase murega pöördunud. Küll aga on vallale pakutud arvuteid, mida hädalised kasutada saaks.

Lapsel ainult mobiil

Koolijuhid on vallavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonnale pärast esimest e-õppepäeva teada andnud, et õpe on käivitunud üldjoontes ladusalt. “Koolid kaardistavad juba praegu oma õpilaste hulgas neid, kel ei ole kodus digivahendit peale telefoni. Need on praegu olnud üksikud juhtumid, kus lapsel pole võimalik arvutit kasutada,“ räägib Säde.

Mitu Elva kooli on otsustanud jagada õpilastele kooli tahvelarvuteid. „Mõnes väikekoolis on paarile lapsele antud ka ülesandeid paberil ning kuna eile ei olnud kõigil võimalik e-kooli kasutada, siis on vajalikku infot antud ka lapsevanema telefoni kaudu. Õpetajad arvestavad siinkohal õpilase võimalustega,“ kinnitab Säde.

Koolijuhid on murekohtadena välja toonud, et uus elukorraldus nõuab sisseelamist ja õpilased, kes vajavad nõu ja abi digitehnoloogia kasutamise õppimisel, ei saa seda alati vanematelt. Ka õppekeskkonna Stuudium kasutamine on ülekoormuse tõttu olnud keeruline.

Kadrina vald avas valvetelefoni

Kadrin vallavanem Kairit Pihlak ütleb, et nad on vallaelanikke julgustanud vallalt abi paluma ja selleks on avatud spetsiaalne valvetelefon. Esmaspäeva õhtuks telefon veel helisenud polnud.

Vallavanem paneb eakatele südamele, et võimalusel püsitaks kodus ning et eriolukorras tuleb leppida ka mõningate piirangutega, mitte lähtuda oma harjumustest.

Kadrina Keskkooli direktorile Arvo Panile ei ole negatiivset tagasisidet distantsõppe käivitumise kohta jõudnud. Arvutite ja interneti olemasolu kohta kodudes küsisiti eelnevalt infot lapsevanematelt. Selline õppevorm on uudne kõigile: nii õpetajatele, õpilastele kui ka lapsevanematele.

Raasiku vallavanem Andre Sepp kinnitab samuti: vallaelanikud on hästi informeeritud. „Oleme oma sotsiaalosakonna kaudu kaardistanud kõik üksielavad vanemaealised isikud, teinud täiendavaid ülesekutseid nendest isikutest teada andmiseks. Otsest abi veel küsitud ei ole. Pigem on elukorralduslikud küsimused – kas üks või teine koht on avatud, kas perearst on kättesaadav jne,“ lausub Sepp.

 Luunja vallavanem kinnitab, et olukord vallas on kontrolli all.