Silt Tallinnas Vene saatkonna ees.Foto: Teet Malsroos
Maailm
9. märts 2022, 00:10

ALGAS UUS SÕJANÄDAL: Vene karu möllab, kuid väsib

Venelaste võitlusvaim püsib madalal ning näljased sõdurid rüüstavad ja marodööritsevad. Ukrainlased peavad vastu, ent mitmetes linnades püsib olukord kui mitte väga pingeline, siis äärmiselt kriitiline, sest puudust on toidust, küttest ja ka põgenemisteest. Kogu maailmas kerkivad kütusehinnad. Nagu ikka, soovitan kõige uuema info kättesaamiseks lugeda otseblogi Õhtulehe veebis.

  • Ukrainast on põgenenud üle kahe miljoni elaniku. Kõige rohkem on neid vastu võtnud Poola. Sõjas on surma saanud vähemalt 470 tsiviilisikut. Ukrainlased väidavad, et on tapnud üle 12 000 vaenlase sõduri. Ukraina siseministeeriumi sõnul on raskusi langenute surnukehade tagastamisega – Vene sõjavägi ei tahtvat neid.

  • Harkivi lähistel hukkus väidetavalt kõrge Venemaa sõjaväelane, kindral Vitali Gerassimov. Ukraina luure väitel said lahingus viga mitmed vastaste armee vanemohvitserid.

  • Ööl vastu teisipäeva pani Kreml Kiievi lähistele löögivalmis oma karmimad mehed: tšetšeeni liidri Ramzan Kadõrovi rügemendi ja Wagneri palgasõdalased. Pommirahe tabas Sumõ ja Harkivi linnu. Izjumis pommitasid venelased haiglat. Samas on Vene sõjaväe hoog aeglustunud. Ukraina armee juhatus teatas, et vaenlased on demoraliseeritud ning keskenduvad üha rohkem rüüstamisele ja rahvusvaheliste sõjaseaduste rikkumisele. Ukrainlaste hinnangul on Vene võimud hakanud kasutama ka psühholoogilist sõjapidamist – moodustanud eriüksusi, mille eesmärk on okupeeritud aladel propagandatööd teha. Mitmel pool toimusid ukrainlaste meeleavaldused okupatsiooni vastu. Odessas tundus olukord olevat rahulik, edastas Õhtulehe erikorrespondent Hindrek Pärg Musta mere äärest, kuid valmistutakse pommitamiseks.

Edasi lugemiseks: